open-navfaktor-logo
search
Visoke kazne
Od 1. novembra do 1. aprila: Zimske gume obavezne, a poželjni i lanci
Od 1. novembra ove do 1. aprila 2022. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete. Kazne za one koji ne posjeduju zimsku opremu kreću se od 40 do 500 KM.
28.10.2021. u 12:53
get url
text

Do ove godine zimska oprema je bila obavezna od 15. novembra, ali je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH promijenilo odluku i od 1. novembra je obavezno posjedovanje zimske opreme. Zašto su pomjerili rok za 15 dana, nisu odgovorili na naše pitanje.

Pravilnik o saobraćaju u zimskim uvjetima propisuje obaveznu zimsku opremu. Zimska oprema podrazumijeva:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Sa ljetnim gumama može se voziti po gradu s tim da u gepeku morate imati lance. Lance je poželjno imati i ako putujete preko planinskih prijevoja bez obzira na to ako imate sve četiri zimske gume. Iz policije upozoravaju da će se vršiti stroga kontrola zimske opreme na automobilima.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni ni po ovom pravilniku.

Podsjećamo, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

U regionu samo je Srbija pomjerila upotrebu zimske opreme sa 15. na 1. novembar, a u ostalim zemljama u okruženju (Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Slovenija) zimska oprema je obavezna od 15. novembra do 15. aprila.

U evropskim državama zimska oprema je obavezna, a u nekima i nije. Zimska oprema se upotrebljava u nekim zemljama od oktobra u nekim od decembra.

U nastavku je tablica Hrvatskog automoto kluba s informacijama o zimskoj opremi u Evropi.


Bez obzira na to što se zakoni o sigurnosti saobraćaja i pravilnici o upotrebi zimskih guma s vremena na vrijeme mijenjaju, po snijegu se ne vozi bez odgovarajućih pneumatika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.