open-navfaktor-logo
search
Objavio na mreži X
Elon Musk: Dat ću milijardu dolara Wikipediji ako promijeni ime u Dickipedia
Elon Musk na društvenoj mreži X (bivši Twitter) objavio je kako će dati milijardu dolara Wikipediji ako promijeni ime u Dickipedia, a njegovu je objavu lajkalo više od 111 hiljada ljudi.
23.10.2023. u 17:28
get url
text

Naime, iz Wikipedije često traže donacije ljudi diljem svijeta, pošto na stranici radi tim volontera koji pomaže u održavanju stranice te prevode razne članke na različite jezike kako bi bili dostupni svima.

Objava je uslijedila nakon što je objavio screenshot s Wikipedije na kojem suosnivač stranice Jimmy Wales traži donacije, što se nije svidjelo Musku koji je postavio pitanje zašto stranica uvijek traži gotovinu.

 

- Jeste li se ikada zapitali zašto Organizacija Wikimedia želi toliko novca? To svakako nije potrebno za rad na Wikipediji. Kopija cijelog teksta doslovno može stati u mobitel! Pa, za šta je novac? Radoznali umovi žele znati... - napisao je milijarder.

Na ovo pitanje odgovorila je za The Washington Post Samantha Lien, glasnogovornica Organizacije Wikimedia.

- Na temelju smjernica Odbora povjerenika Organizacije Wikimedia, naša rezerva je u iznosu jednogodišnjeg operativnog budžeta. Ako su postojale okolnosti koje su utjecale na našu sposobnost prikupljanja tih sredstava tokom tog razdoblja, mogli bismo završiti u hitnoj situaciji, a rezerva je sigurnosna mreža za zaštitu Wikipedije od takve mogućnosti - kazala je Lien.

 

Dakle, u osnovi, uvijek žele nadopuniti svoj fond u slučaju da se pojave problemi, što finansijski ima smisla.

S obzirom na to da je Wikipedia jedno od najpopularnijih web-mjesta na cijelom internetu, ne biste željeli jednog dana otvoriti stranicu i otkriti da je izvan mreže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.