open-navfaktor-logo
search
Odobreno
EU: USB-C je standardni priključak za punjenje na elektronskim uređajima od 2024.
Zemlje članice Evropske unije (EU) dale su konačno odobrenje za zakonsku regulativu kojom će biti obavezno korištenje standardnih USB-C priključaka za punjenje na svim elektroničkim uređajima kao što su pametni telefoni, tableti i kamere koji će biti u prodaji od početka 2024. godine.
24.10.2022. u 15:15
get url
text

Evropsko vijeće objavilo je da su zemlje članice odobrile listu koja ima za cilj standardizirati različite ulaze za punjenje za različite elektronske uređaje kao što su USB-C, Micro USB i Lightning, te smanjiti elektronski otpad.

U skladu s ovom odlukom, novi standardni priključak za punjenje u prenosnim elektronskim uređajima bit će USB-C.

Tako će svi novi pametni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, prenosne konzole za videoigre, zvučnici i tastature obavezne USB-C priključke za punjenje, iz čega se razumije da će se jedan punjač moći koristiti u raznim elektronskim uređajima.

Ova Uredba će se proširiti i na laptope od 2026. godine.Uredba, koju je prethodno odobrio Evropski parlament (EP), stupiće na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu EU.

Očekuje se da će uredba posebno uticati na Apple, jer kompanija koristi drugačiji ulaz "lightning" na svojim pametnim telefonima, nekim tabletima i slušalicama. Kompanija preferira USB-C ulaz u svojim novim iPadima i laptopima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.