open-navfaktor-logo
search
Univerzitet u Tokiju
Naučnici predstavili robota koji može oguliti bananu, pogledajte i vi
Roboti u Japanu u tvornicama obavljaju jednostavne zadatke ili dostavljaju hranu posjetiteljima restorana, ali naučnici su sada predstavili robota koji je sposoban izvršiti delikatan zadatak guljenja banane bez gnječenja unutrašnjosti voća.
09.04.2022. u 19:39
get url
text

Iako je mašina s dvije ruke uspješna samo u 57 posto slučajeva, guljenje banane ukazuje na budućnost u kojoj će mašine obavljati suptilnije operacije od pomicanja metalnih dijelova ili isporuka kafe.

Video naučnika sa univerziteta u Tokiju pokazao je kako robot hvata i guli bananu s obje ruke za otprilike tri minute.

Naučnici Heecheol Kim, Yoshiyuki Ohmura i Yasuo Kuniyoshi trenirali su robota koristeći proces "dubokog učenja imitacije", u kojem su demonstrirali akciju guljenja banane stotine puta kako bi proizveli dovoljno podataka da robot nauči radnje i replicira ih. U ovom slučaju, uspjeh s bananama postignut je nakon više od 13 sati treninga.

Dok je još uvijek podvrgnuta dodatnim ispitivanjima, Kuniyoshi vjeruje da njegova metoda treninga robota može naučiti robote da rade različite jednostavne ljudske zadatke. Nada se da bolje obučeni roboti mogu ublažiti japanske probleme s nedostatkom radne snage, primjerice, u kutijama za ručak s pretincima ili tvornicama za preradu hrane koje uveliko ovise o ljudskom radu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.