open-navfaktor-logo
search
Teknofest u Izmiru
Odlično rješenje za gust saobraćaj: Predstavljen turski leteći automobil AirCar
Posljednjeg dana sajma zrakoplovstva i tehnologije Teknofestr u turskom gradu Izmiru prikazana su brojna tehnološka dostignuća.
01.10.2023. u 13:13
get url
text

Sajam zrakoplovstva i tehnologije održava se u organizaciji Turske fondacije za tehnologiju (T3) i Ministarstva industrije i tehnologije Turske. Teknofest se ove godine po treći put održava u Izmiru, na aerodromu Cigli.

Sajam je i danas kao i prethodnih dana posjetio veliki broj građana i turista koji su imali priliku da pogledaju zanimljiva tehnološka i naučna dostignuća. Posjetioci su pokazali veliko interesovanje. Posljednjeg dana sajma posebno je među posjetiocima primjetan veliki broj učenika i mladih.

Na Teknofestu je predstavljen i turski leteći automobil "AirCar" koji je privukao posebnu pažnju posjetilaca. Softverski inženjer Mehmet Turan koji je radio na razvoju letećeg automobila kazao je da je "AirCar" težak oko 450 kilograma.

- Ovo je vozilo koje može dostići brzinu od 120 kilometara na sat i ima domet od 50 kilometara. Ovo vozilo može biti odlično rješenje za gust saobraćaj - rekao je Turan.

Dodao je da bi već 2025. godine mogli dobiti dozvolu za let u Turskoj.

- Do sada smo obavili oko 100 probnih letova - kazao je ovaj stručnjak.

Akrobatski pokazni tim Turskog ratnog zrakoplovstva Soloturk u sklopu sajma izveo je performans koji je oduševio posjetioce.

U okviru Teknofesta održane su i brojne radionice za djecu i mlade.

Tokom sajma aerobatski pokazni tim zračnih snaga Turske, poznat kao "Turske zvijezde" izveo je performans na nebu. U sklopu sajma predstavljene su i bespilotne borbene letjelice Bayraktar TB2 i Bayraktar TB3, borbena bespilotna letjelica Bayraktar Akinci i turski vojni helikopter Atak.

Teknofest je prvi put održan 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.