open-navfaktor-logo
search
SAHA Expo u Istanbulu
Predstavljen "Kayi", turski oružani sistem za bespilotne letjelice
U turskoj metropoli Istanbulu u toku je Sajam odbrambene i vazduhoplovne industrije SAHA Expo, na kojem je prvi put predstavljena municija porodice "Kayi", sistem koji se može koristiti u različitim letjelicama turske obrambene industrije sa ili bez posade.
28.10.2022. u 10:17
get url
text

Institut za istraživanje i razvoj odbrambene industrije TUBITAK SAGE prvi put je predstavio sistem "Kayi", turski proizvod koji se može koristiti u širokom spektru avio platformi s ljudskom/bespilotnom posadom sa svojim osobinama i asortimanom proizvoda u klasi municije slobodnog pada.

Municija "Kayi" može se koristiti s protivpješadijskim, oklopnim/probojnim ili termobaričnim bojevim glavama.

Sistem oružja, zajedno sa modularnim multi-rail sistemom specijalno dizajniranim za porodicu municije ima mogućnost brze i fleksibilne integracije u različite platforme.

Direktor Instituta TUBITAK SAGE Gurcan Okumus rekao je za AA da SAHA EXPO iza sebe ima jedan uspješan put i kako postaje brend.

Na pitanje o porodici vođene municije "Kayi", koja je prvi put izložena na sajmu, Okumus je podsjetio da je Turska napravila ozbiljan napredak u oblasti bespilotnih letjelica.

- Počeli smo da prodajemo mnogo bespilotnih letjelica u svijetu, što je veoma važno. Stoga, gdje god da odu naše bespilotne letjelice važno je i tržište municije. Mislimo da 'Kayi' popunjava prazninu svojim karakteristikama srednje kategorije. Postoje različite verzije, od 30 i 50 kilograma - pojasnio je Okumus.

Sajam koji se održava u Istanbul Expo Centru okuplja brojne kompanije iz Turske i drugih država u oblasti odbrane, avijacije i svemirske industrije.

Ovo je događaj na kojem se prezentiraju najnoviji sistemi i proizvodi kompanija iz odbrambenog i zrakoplovnog sektora, uključujući bespilotne letjelice, helikoptere, avione, oklopna vozila, oružje, rakete, municiju, ratne brodove, tenkove, komunikacijske uređaje, opremu za sajber sigurnost, te razvoj softvera i hardvera.

Na SAHA Expo učestvuju brojne odbrambene kompanije, uključujući turske odbrambene divove Aselsan, Havelsan, Baykar, domaći proizvođač motora Erin Motor, firma za hidraulične mašine Hidroan, proizvođač antena Neta, dobavljač baterija Birikim i proizvođač softvera Bites.

Posjetioci imaju priliku vidjeti brojne nove proizvode u oblasti odbrane i avijacije, uključujući i tursku bespilotnu letjelicu "Deli Kamikaze UAV".

Na SAHA Expo također učestvuju najviši zvaničnici vlada i vojski iz desetina zemalja i strani posjetioci iz 57 država, uključujući premijere, ministre, vojne komandante, zamjenike ministara i savjetnike.

SAHA Expo je jedan od najznačajnijih sajmova odbrambene, zrakoplovne i svemirske industrije u svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.