open-navfaktor-logo
search
Teknofest 2023
U Ankari otvoren drugi najveći svjetski festival zrakoplovstva i tehnologije
Drugo izdanje najvećeg svjetskog festivala zrakoplovstva i tehnologije Teknofest 2023 otvoreno je u turskoj prijestolnici Ankari povodom 100. godišnjice Republike Turske.
30.08.2023. u 19:55
get url
text

Teknofest se održava u organizaciji 125 institucija, uključujući Tursku fondaciju za tehnologiju (T3), Ministarstvo industrije i tehnologije, druga ministarstava, brojne kompanije iz javnog i privatnog sektora i akademske ustanove.

Teknofest u Ankari održava se u sklopu vizije "Nacionalnog tehnološkog pokreta" za potpuno nezavisnu Republiku Tursku.

Prvog dana festivala učesnici će moći pogledati i učestvovati u mnogim aktivnostima, od vertikalnog aerotunela, posmatranja Sunca, simulacijskih događaja do brojnih edukativnih radionica.

Među događajima koji će se održati prvog dana su i takmičenja "Poljoprivredne tehnologije", "Tehnologije transporta i mobilnosti", "Svemirske, vazduhoplovne i odbrambene tehnologije", "Tehnologije obrazovanja" i "Tehnologije upravljanja katastrofama".

Ove godine se o okviru festivala održava i aeromiting, kao i prethodnih godina. Na aeromitingu će nastupiti i nacionalni aerobatski tim "Turske zvijezde", bespilotna borbena letjelica Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, borbena bespilotna letjelica Bayraktar Akinci i turski vojni helikopter Atak.

Teknofest u Ankari održava se na Aerodromu Etimesgut od 30. avgusta do 3. septembra.

Na festivalu učestvuju ukupno 103 institucije i 131 kompanija iz brojnih sektora.

Teknofest je prvi put održan 2018. godine. Anadolu je globalni komunikacijski partner Teknofesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.