open-navfaktor-logo
search
Tehnološka dostignuća
Umjetna inteligencija s kojom možete razgovarati: ChatGPT ozbiljna je prijetnja Googleu, hoće li zamijeniti i ljude?
Vještačka inteligencija, koja bi mogla zamijeniti ljude, i dalje je aktuelna tema, a krajem prošle godine jedna takva platforma se pojavila i dostupna je svima potpuno besplatno. U pitanju je aplikacija ChatGPT koja je pokrenula nagađanja da bi u roku od dvije godine mogla zamijeniti brojne profesije te uzdrmati ili zamijeniti Googleovu tražilicu.
12.01.2023. u 10:20
get url
text

ChatGPT je prototip AI chatbota koji je razvila kompanija OpenAI sa sjedištem u Kaliforniji. Pokreće je softver programiran za simulaciju ljudskog razgovora. Javnosti je predstavljena na internet stranici OpenAI, a trenutno, dok je još u fazi istraživanja, korisnici se mogu prijaviti i besplatno je testirati na ovom linku.

Koristi jezičnu tehnologiju GPT-3.5 - veliki model umjetne inteligencije koji je obučen na ogromnoj količini tekstualnih podataka iz različitih izvora, među kojima su knjige, tekstovi na internetu i Wikipedija. 

Jedna od posebnih privlačnosti ChatGPT-ja je to što se pretraživanje u njemu ostvaruje kroz prirodan razgovor koji korisniku omogućuje da postavlja potpitanja, a ponekad ChatGPT tokom razgovora uzvrati vlastitim pitanjima.

Može pisati poeziju, scenarije, eseje, službena pisma, reklame, objašnjavati neke složene koncepte te čak programirati i pronalaziti greške u kodovima. No za razliku od Googleove tražilice, koja nudi odgovore na pitanja u obliku pasusa iz postojećih članaka uz koje su ponuđeni linkovi na izvore, ChatGPT sam kreira odgovore na temelju podataka koji su mu dostupni. Dakle, ChatGPT obavlja posao koji bi korisnik sam morao odraditi kroz više pretraživanja.

- Chat GPT-3 je alat koji može da generiše odgovore na kompleksna pitanja iz različitih naučnih disciplina, proizvodi zaključke na osnovu postavljenih pitanja, piše akademske eseje na zadanu temu i rješava softverske probleme putem generisanja i ispravljanja programerskog koda. Prednost Chat GPT-3 je u tome što je dostupan široj javnosti tako da ga većina ljudske populacije može jednostavno koristiti i ujedno testirati njegove mogućnosti, ali i ograničenosti.

Zbog velike količine javnih informacija i znanja integrisanog sa Chat GPT-3 sve je izvjesnije da će buduće verzije ovog chat alata zamijeniti način pretraživanja različitih tipova informacija online. Na kraju, iako je dostigao nevjerovatnu popularnost ipak Chat GPT-3 ne predstavlja nikakvu prijetnju čovječanstvu jer njegova trenutna verzija nije približna da prevlada ljudske kognitivne sposobnosti. Međutim, alat kao Chat GPT-3 se može pozitivno iskoristiti da pomogne ljudima iz različitih oblasti prilikom stručnog ili naučnog istraživačkog razvoja određenih rješenja – pojasnio je za Faktor Rijad Sarić, inženjer i doktorant na La Trobe University u Melbourneu (Australija).

ChatGPT ima svoja ograničenja, među kojima je i to što njegova sadašnja baza znanja završava s 2021. godinom. Nagađa se da je to namjerno napravljeno kako se ne bi koristio za aktuelne političke teme.

U ovoj godini, očekuje se još mnogo moćnija verzija GPT-4, i to već za sobom povlači pitanja da li će ovakva vrsta vještačke inteligencije zamijeniti programere, pisce, novinare, nastavnike...

Ian Bogost, profesor informatike i inženjerstva Washington Universityja u St. Louisu u Atlanticu, tvrdi da je ChatGPT zapravo gluplji nego što se čini.

- Kao kritičar tehnologije, moram reći da je entuzijazam za ChatGPT, širokojezični model koji je kreirao OpenAI, neprimjeren. Iako može biti impresivan s tehničkog gledišta, sama ideja o oslanjanju na stroj za razgovore i generiranje odgovora izaziva ozbiljnu zabrinutost. Prvo i najvažnije, ChatGPT-ju nedostaje sposobnost istinskog razumijevanja složenosti ljudskog jezika i razgovora. Jednostavno je istreniran da generira riječi na temelju datog unosa, ali nema sposobnost istinskog razumijevanja značenja tih riječi. To znači da će svi odgovori koje generira vjerovatno biti plitki i bez dubine i uvida - pojasnio je.

Jackson Ryan, urednik nauke na CNET-u, smatra da neće svi u navedenim strukama biti lako zamjenjivi.

- ChatGPT neće ići razgovarati s Ukrajincima o ruskoj invaziji. Sigurno neće uskočiti na brod za Antarktik da bi pisao o svojim iskustvima. Ne može se iznenaditi citatom, potpuno neuobičajenim, koji nesvjesno otkriva tajnu o poslovanju predsjednika uprave. Ne bih se nadao da bi mogao pokriti Muskovo preuzimanje Twittera - nije arbitar istine i jednostavno ne može čitati neverbalne znakove ljudi - pojasnio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.