Accuweather objavio prognozu: Kakvo nas ljeto očekuje

objavljeno: 16.05.2018. u 19:41

Servis AccuWeather objavio je danas veliku ljetnu prognozu za cijelu Evropu. Prošle su godine za područje BiH najavili vruće i pakleno ljeto - i pogodili. Hoće li i ove?

Tokom ljetnih mjeseci u dijelovima zapadne i središnje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature zraka u tim će razdobljima prelaziti 32 Celzijeva stepena u Toulouseu i Lyonu, Milanu i Firenci te Frankfurtu i Berlinu. Slična se situacija, iako donekle blaža, očekuje i na području Istre, prenosi Index.hr.

Najekstremnije vrućine dovest će do raste temperatura i do 38 Celzijevih stepeni na jugu Francuske i na sjeveru Italije.

- Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplinskog vala kasnije tijekom ljeta, u augustu, koji bi mogao biti iznimno opasan za stariju i mlađu populaciju - kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

- Duga opasnost bit će i loša kvaliteta zraka koja će posebno utjecati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja - dodao je meteorolog Tyler Roys.

Kao posljedica velikih vrućina na ovim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodprosječna količina padavina, ovom području prijete i povremene jake grmljavinske oluje.

Razorne i opasne oluje u Poljskoj, Češkoj i Bjelorusiji

I dok će dijelove središnje i zapadne Evrope poharati samo mjestimične jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tijekom cijelog ljeta.

Kombinacija iznadprosječno visokih temperatura i vlažnog zraka koji će pristizati s Mediterana dovest će do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Bjelorusije.  

Najveći rizik od opasnih oluja prijeti Pragu, Wroclawu i Varšavi te Minsku. Ove oluje pratit će orkanski vjetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u prometu. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima također prijete razorne oluje su Muenchen i Dresden, Beč i Vilnius.

Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava na jugu Hrvatske i Italije

Veći dio Evrope može očekivati sušnije ljeto od prosjeka, ali južni dijelovi Italije i Balkana bit će pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenima. Krajnji jug Hrvatske i Bopsne i Hercegovine uključen je u to područje. Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava prijetit će centralnim, istočnim i južnim i jugozapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine, dok su Posavina i Krajina pod prijetnjom velikih suša i visokih temperatura.

Uz mogućnost čestih grmljavinskih nevremena, najveća opasnost ipak će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije bit će pogođena velikim nevremenima koja mogu izazvati i po život opasne poplave, upozorava AccuWeather.

Na ovim se područjima očekuju duga razdoblja s obilnom kišom. Mogla bi trajati i danima.

Suša od Ukrajine do Hrvatske

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i sjevernog Balkana. Nakon kišovitog marta, uslijedio je sušni april i takvo bi se vrijeme trebalo nastaviti i tokom većeg dijela ljeta.

- Ozbiljna suša nakon hladnog februara i marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama - upozorava AccuWeather.

U nekim dijelovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju valovi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog ljeta.

"Normalno" ljeto u Španiji i Portugalu

Iako će na području Španije i Portugala biti vrućih dana, ovo će ljeto biti "normalnije" nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine.

Očekuje se i iznadprosječna količina padalina, što bi trebalo spriječiti pojavu velikih požara kakvima smo svjedočili proteklih godina.