navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Za Anadoliju

Adnan Hasković iz Bodruma: Snimanje filma "Moonchild" divno iskustvo

U Bodrumu, poznatom turskom odmaralištu, omiljenom i među gostima sa Zapadnog Balkana, bosanskohercegovački glumac Adnan Hasković snima film "Moonchild" (Mjesečevo dijete).

Objavljeno: 03.12.2022. u 13:16
get url
text
Adnan Hasković snimanje filma "Moonchild"
Adnan Hasković snimanje filma "Moonchild"

U režiji turskog reditelja, koji potpisuje i scenarij, Emrea Cosara, film će u Bodrumu snimati do sredine decembra, nakon čega filmski set sele u Istanbul, gdje će posljednje kadrove zabilježiti do kraja godine.

U autorskom timu je i nagrađivani bh. reditelj Ahmed Imamović, ali ovaj put u ulozi koscenariste i specijalnog supervizora rediteljskog departmenta. On i Hasković su i kreativni producenti filma.

Film "Moonchild" je, kako je Hasković pojasnio za Anadoliju, neobična distopijska priča, u kojem mu je pripala jedna od glavnih muških uloga.

- U filmu igram drugu glavnu mušku ulogu, bezkrupuloznog kralja koji se po svemu razlikuje od karaktera koje sam do sada igrao. On je najbliži Sheakspirovom Macbethu po opisu, ali u isto vrijeme će biti i duhovit publici u svojoj ludosti i beskrupuloznosti - ističe Hasković.

"Moonchild" je fantastičan, mračan, postapokaliptični film smješten na mjestu koje ne postoji. Priča se odvija u vrijeme kada je cijeli svijet pod vodom nakon nuklearne katastrofe - 4000. godine nove ere. Sva civilizacija koju poznajemo izgubljena je, a neki preostali stanovnici pokušavaju preživjeti u teškim okolnostima, uključujući divovska mutirana morska stvorenja, ribe grabljivice i zavodljive sirene. "Moonchild" je filozofsko iskustvo.

- Emre je napisao maštovitu i originalnu priču koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim ko je bude gledao - pojašnjava Hasković.

Dodaje da je atmosfera na snimanju sjajna, što mu olakšava kreiranje lika kralja.

- Predivan je osjećaj boraviti i raditi u Turskoj, posebno u Bodrumu koji ima mnoge impresivne lokacije i značajna historijska znamenja. Upravo na takvim lokacijama se i dešava radnja ovoga filma. Rad s mojim prijateljem i bratom, jednim posebnim bićem velikog srca Emreom Cosarom, koji je scenarista i reditelj, kao i kompletnom turskom ekipom je divno iskustvo - kaže Hasković.

Dodao je da ima samo riječi hvale, a da je šlag na tortu seta prisustvo reditelja Ahmeda Imamovića kao specijalnog supervizora, kojeg svi odmilja zovu "baba" (otac na turskom op.a.).

- Svi smo kao jedna velika porodica koja se ujutro prije snimanja i po završetku snimanja grli, ljubi i dijeli pozitivnu energiju. Upravo iz takve pozitivne atmosfere i nastaju kreativne, inspirativne i originalne stvari što i jeste cilj naše umjetnosti - priča Hasković.

Osim scenografije, koja je u ovom filmu smještena u Bodrumu i Istanbulu, i kostimi su specifični, nešto što do sada nije viđeno.

- Oduševljen sam kostimima i art departmentom koji su napravili sjajan posao te film estetski i vizuelno čine drugačijim od ostalih. Ovaj film će zasigurno za tursku kinematografiju biti ogroman iskorak, a ne sumnjam da će postati globalni hit - tvrdi Hasković.

U filmu osim njega igraju mladi turski glumci, a kao "specijalna gostujuća zvijezda" pojavit će se glumački bard Rade Šerbedžija u vrlo neobičnoj ulozi.

Premijera filma se očekuje na jesen naredne godine.