open-navfaktor-logo
search
Turski ministar odbrane
Akar: Kriza u BiH mora prestati što prije, Turska spremna posredovati
Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar poručio je na današnjoj konferenciji, održanoj na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), da kriza u vezi s političkim blokadama u Bosni i Hercegovini mora biti okončana što prije.
27.12.2021. u 19:41
get url
text

Odnose Bosne i Hercegovine i Turske Akar je ocijenio prijateljskim i bratskim.

- Naše zemlje imaju posebne odnose bazirane na prijateljstvu, dijelimo zajedničke historijske i kulturne vrijednosti. Naša saradnja jača na svakom polju, uključujući trgovinu, obrazovanje, zdravstvo i odbranu. Ovi odnosi se razvijaju svakodnevno - rekao je Akar i nastavio:

"Turska pridaje veliku pažnju stabilnosti cijelog Balkana i uvijek ima konstruktivnu ulogu. Svjesni smo strateške važnosti Bosne i Hercegovine na Balkanu. To znam i iz ličnog iskustva, jer sam služio kao komandant pri turskim snagama u ovoj zemlji".

Političko jedinstvo i stabilnost Bosne i Hercegovine su izuzetno važni, smatra Akar, ne samo za regiju, nego i za cijeli svijet.

Naglasio je značaj nastavka euroatlanskih integracija kao i značaj napretka u svakom smislu te dobrosusjedskih odnosa na Balkanu.

- Danas svjedočimo krizi u vezi s političkom blokadom u Bosni i Hercegovini. Ta situacija mora biti okončana što prije. Izjave koje pozivaju na urušavanje Oružanih snaga BiH kao i separatističke izjave moraju takođe prestati. Ukoliko su sve strane voljne, Turska je spremna na posredovanje, kao što je ranije rekao i naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan - rekao je Akar.

Možemo, kako je rekao, izgraditi bolje i prosperitetnije društvo kroz obrazovanje.

- Balkan generalno i BiH posebno imaju specijalno mjesto u našim srcima i mislima, a Turska posebnu pažnju posvećuje miru i stabilnosti prijateljskih i bratskih zemalja. Turska će uraditi sve da podrži Bosnu i Hercegovinu - kazao je turski ministar i dodao:

"Neka budućnost BiH bude svijetla, a mladi ljudi imaju vitalnu ulogu u budućnosti ove zemlje. Da bismo gradili budućnost na ispravnim temeljima, moramo veoma dobro poznavati prošlost".

VEZANI TEKST - Akar u Predsjedništvu BiH: Turska spremna odgovoriti na svaki zahtjev BiH

Turska, kako je rekao, nastavlja proaktivnu politiku da bi nadvladala izazove vođena stavom da je svijet veći od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kao i s vjerovanjem da je pravedniji i bolji svijet moguć.

Kako je rekao, teroristi koriste društvene medije za regrutaciju novih članova kao i za promociju svojih gnusnih napada.

Podsjetio je da se Turska godinama bori protiv terorizma u svim njegovim formama, istovremeno se boreći protiv terorista ISIS-a, PKK-a i FETO-a. Akar je napomenuo i da je YPG sirijski ogranak terorističke organizacije PKK, koja je u minulim decenijama ubila desetine hiljada ljudi.

Akar je rekao i da kao što ISIL ne predstavlja islam tako ni PKK ne predstavlja Kurde.

Podsjetio je da su teroristi FETO-a infiltrirani u Turske oružane snage u noći pokušaja puča 15. jula 2016. godine ubili 251 građanina te napomenuo da ova teroristička organizacija predstavlja prijetnju za svaku zemlju u kojoj je aktivna, na šta njegova zemlja upozorava vlade drugih država.

Prisustvo Turske u Siriji je spriječilo, kako je rekao, veliku humanitarnu tragediju i ljudsku dramu koju tamošnji rat uzrokuje.

Kao rezultat vojnih operacija Turske više od 1,1 milion Sirijaca se vratilo svojim kućama, na prostore očišćene od terorističkih elemenata.

Kao što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan već rekao, podsjetio je Akar, Turska nikad neće dozvoliti formiranje terorističkog koridora duž svoje granice.

Ministar Akar je podsjetio i na podršku Turske Azerbejdžanu i Libiji. Istakao je da njegova zemlja zastupa samo stav da Libija pripada Libijcima.

Akar je napomenuo da je Turska zabrinuta i napetostima između Rusije i Ukrajine te istakao da njegova zemlja podržava mir i stabilnost u crnomorskoj regiji.

Rekao je i da Turska ne može napustiti narod Afganistana te podsjetio da njegova zemlja želi mirno rješenje svih otvorenih pitanja u vezi s Istočnim Mediteranom, "ali nekoliko političara među našim grčkim susjedima insistira na agresivnoj retorici i postupcima. Naša poruka susjedima je da Turska nije prijetnja Grčkoj niti jednoj drugoj zemlji, nego je snažan i pouzdan partner i saveznik, ali će uvijek braniti svoje interese i prava".

Podsjetio je i na ilegalno vraćanje migranata grčke strane dok Turska nosi najveći teret migrantske krize te poručio kako i susjedna Grčka treba da se uzdrži od agresivne retorike i djela.

Konferenciji je prisustvovao ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo Hasan Topaloglu te rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yildirim.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.