Akcija "Treska": Produžen pritvor uhapšenim dilerima, majka s bebom ostaje u kućnom pritvoru

Objavljeno: 13.10.17 u 14:23 Autor: E. F.

Kantonalni sud u Sarajevu produžio je za dva mjeseca pritvor dilerima koji su uhapšeni u policijskoj akciji "Treska" koja je prije mjesec provedena na nekoliko lokacija u Sarajevu.

Dileri ostaju iza rešetaka FOTO: ARHIV
Dileri ostaju iza rešetaka FOTO: ARHIV

Pritvor je produžen Mirzi Tantuli (26) koji je označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavila preprodajom narkotika. On je nabavljao drogu i uz pomoć ostalih osumnjičenih je prodavao konzumentima.

Osim za Tantulu, pritvor je produžen Vedranu Janjiću (28), Ameru Muratoviću zvanog Rus (20), Vedadu Višnjiću (26), Mirelu Batuši (29), Dini Haseta (22), Edinu Mekić (37), Adisu Bučanu (34), Elviru Podrugu (43), Senadu Pendeku (29), Fahrudinu Veliću (39), te Hajri Beganoviću (53).

Izuzetak je Elvira Tahirović (22) kojoj je produžena ranije određena mjera kućnog pritvora, kako mogla biti sa svojom bebom koja doji, potvrđeno je iz Tužilaštva KS. 

Tužilaštvo KS je, podsjećamo, nakon hapšenja majke, osiguralo pregled bebe na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu i analizu Centra za socijalni rad, te utvrdilo da je za bebu najbolje da bude uz majku. Tad je prijedlog za njeno pritvaranje preinačen, te je za nju zatražen kućni pritvor. Tahirović se sumnjiči da se uz svog nevjenčanog supruga Mirzu Tantulu organizirano bavila čuvanjem i prepakivanjem droge, koju su drugi članovi grupe prodavali konzumentima. 

Mjera pritvora osumnjičenima za rasturanje narkotika produžena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu koja se vodi protiv njih, te ponoviti ili dovršiti započeto krivično djelo. 

VEZANI TEKST - Određen pritvor uhapšenima u akciji "Treska": Iza rešetaka i majka bebe od 26 dana 

U okviru akcije "Treska", koju su pripadnici FUP-a proveli 13. septembra na području nekoliko sarajevskih naselja, uhapšeno je ukupno 13 osoba koje se sumnjiče da su kao pripadnici organizirane grupe nabavljali, prepakivali i prodavali kanabis i spid. 

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto oko dva i po kilograma spida, oko dva kilograma marihuane, vatreno oružje, municija, jedno vozilo, mobiteli, SIM kartice, te drugi predmeti koji se dovode u vezu ili potječu iz navedenog krivičnog djela.