open-navfaktor-logo
search
Obratite pažnju
Ako ste stalno gladni, to može ukazivati i na ove zdravstvene probleme
Stalno osjećate glad!? No, samo zato što ste gladni ne znači da vaše tijelo treba još kalorija, kažu ljekari.
11.09.2020. u 21:59
get url
text

Prema njihovim riječima, za takav osjećaj krivci često mogu biti i vrlo ozbiljna zdravstvena stanja i u nastavku otkrivaju koja bi to mogla biti:

Depresija

- Ako vam nije jasno zašto ste stalno gladni, jedan od mogućih odgovora može biti i vaše raspoloženje. Unos hrane često je mehanizam odbrane kod osoba koje pate od depresije ili anksioznosti. Jedan od razloga može biti i taj što nemaju dovoljno serotonina, a hrana poput tjestenine može podići njegov nivo - pojasnila je Holly Lofton, nutricionistica i specijalista za kontrolu težine u New Yorku.

Depresija se, dodaje, neće „liječiti“ celerom, prije nego što to pokušate onim namirnicama koje vam je mama davala kada ste bili loše volje.

Stres

Kada ste pod stresom nivo hormona stresa, kortizola, raste što će vaše tijelo potaknuti na želju za hranom, čak i ako vam u stvarnosti kalorije nisu potrebne. No, iako se ne radi o potrebi, kortizol šalje mozgu signale da niste siti. Upravo je to razlog zašto se stres povezuje sa prekomjernim nakupljanjem kilograma.

Možete sebi pomoći disanjem: obratite pažnju na disanje i odmah ga pokušajte usporiti tako da ćete duboko i polako udahnuti.

- Disanje može promijeniti kako se osjećate jer su emocije i disanje blisko povezani - smatra Emma Seppala, psiholog na Univerzitetu Stanford te pojašnjava kako određena psihička stanja prati određena „vrsta“ disanja, što je dobro otkriće jer možemo pomoću disanja prepoznati kako se osjećamo i odmah promijeniti raspoloženje.

Štitna žlijezda

Ako ste stalno gladni i jedete više nego obično, ali nekako se čini da ste i dalje mršavi, moguće je da vam probleme stvara štitna žlijezda.

- Štitna žlijezda je endokrini hormonalni organ koji ubrzava sve procese u tijelu, pa možete očekivati da će se ubrzati metabolizam, a kao rezultat će se javiti glad - pojašnjava dr. Lofton.

Moguće je da ćete zbog nepravilnog rada štitnjače imati osjećaj da nikada niste siti šta god pojeli. Promjene raspoloženja, lomljivi nokti i gubitak kose također mogu biti znakovi problema sa štitnjačom.

Pretilost

- Pretjerano uživanje u jelu može voditi do pretilosti, ali radi se o začaranom krugu gdje sama pretilost može uzrokovati stalnu želju za hranom. Višak masnoća može uzrokovati pretjerano lučenje inzulina, a jak apetit je rezultat - pojašnjava Lofton.

Uz to višak masnoća će umanjiti osjetljivost na hormon leptin jer masnoće proizvode vlastite hormone i iz tog razloga osobe koje su pretile stalno osjećaju glad, za razliku od onih koji su mršavi.

Dijabetes

Dijabetes tip 1 i tip 2 poremetit će nivoe šećera u krvi što će stvoriti ciklus u kojem se stalno javlja glad. Niski nivoi šećera u krvi bude apetit, ali prejedanje u ovom slučaju može samo pogoršati stvari.

Problem je u tome što se apetit nikako ne može zadovoljiti, pa se čini da osoba ne uspijeva izgubiti višak kilograma.

Čak i ako ste stalno gladni, pratite nivoe šećera u krvi i izbjegavajte tešku hranu i procesuirane proizvode.

Menstruacija

Hormonalne promijene u ciklusu mogu dovesti do toga da vam 10 čokoladica nije dovoljno kako biste utažili želju za slatkim. No, potrebno je i nešto više kalorija kako bi zadovoljili potrebe organizma u tom dijelu mjeseca jer je organizam u stadiju visoke energije, što je i razlog zašto žene osjećaju umor. Zadovoljite želju namirnicama koje su zdravije od onoga za čime biste odmah posegnuli.

Lijekovi

Povećan apetit nuspojava je korištenja određenih lijekova, poput onih protiv depresije, alergija i lupusa. Ne preskačite lijekove, ali ako vam uzrokuju probleme porazgovarajte sa ljekarom o mogućoj zamjeni.

Dehidracija

Čak i ako samo osjećate glad možda ste pogrešno shvatili organizam koji ustvari želi samo vodu. Kada ste dehidrirani, a ne osjećate fizičke posljedice, moguće je da prvo osjetite glad.

Lofton savjetuje da dan počnete uz vodu i da je uvijek imate u blizini. Nemojte piti zaslađena pića umjesto vode koji će samo slati signale mozgu da ste gladni.

Nesanica

Bez preporučenog sna, koji bi trebao trajati osam sati, organizmu je teško regulirati rad hormona koji kontroliraju apetit, pa će oni porasti i vama će biti svejedno šta jedete, samo da nešto jedete. Kako je stres često uzrok nesanice, pokušajte se suočiti s tim problemom kako više ne biste imali problema sa snom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.