open-navfaktor-logo
search
Ambasador u UN-u
Alkalaj: Možemo očekivati i neracionalne poteze Srbije kada je u pitanju BiH
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj nada se da neće doći do destabilizacije Balkana i BiH nakon agresije Rusije na Ukrajinu.
Denis Zeba
28.02.2022. u 09:25
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić: Srbija protiv sankcija Rusiji, podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine

Alkalaj je povukao paralele između agresije na BiH tokom devedesetih godina i aktuelne invazije na Ukraijinu.

- U oba slučaja se radi o vojnoj agresiji jedne zemlje na drugu suverenu zemlju, tako što se suspenduje međunarodno pravo i primjenjuje sila. Dodatna komplikacija kada se radi o Ukrajini je kršenje Povelje UN-a što čini stalna članice Vijeća sigurnosti. S druge strane i u BiH i u Ukrajini se radi o sukobu dva koncepta. Jedan je na strani demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda, dok drugi koncept koristi snagu sile za ostvarivanje političkih ciljeva.

Također, u oba slučaja na sceni je vraćanje u prošlost one strane koja bi da mjenja granice i svjetsku sigurnosnu strukturu. Zamislite u kakav bi haos upao svijet kada bi svi išli u prošlost u vrijeme raznih carstava i kada bi svako želio vratiti trenutak kada je bio najjači - kaže Alkalaj za za Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES)  

VEZANI TEKST - Dušanku Majkić ponijelo: Kome SNSD-ovka prijeti Rusijom

Komentarisao je ideju "srpskog sveta" koji je kopija ideje "ruskog svijeta". 

- Takve ambicije sigurno postoje, ali još ne vidim nikakve znakove da je neko spreman krenuti u tom smjeru. Obrnuto, osjetim strah i povlačenje desničara i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Kao što sam rekao, Balkan je duboko u pozadini NATO-a i bilo bi suludo upustiti se u takav scenario. Imajući u vidu historiju, posebno onu koja je nastupila nakon raspada Jugoslavije, možemo očekivati i neracionalne poteze iz Beograda.

BiH uvijek treba biti spremna na takav razvoj događaja bez obrzira da li se radi o vremenu teške krize kao sada, ili potpunog mira. Znamo kroz šta smo prošli i moramo uvijek biti spremni, ali istovremeno uraditi sve da uđemo u NATO i Evropsku uniju. Ako do sada neko kojim slučajem nije shvatao o čemu se radi na Balkanu, sada je postalo sasvim jasno ko je za euroatlanske, a ko za azijskobalkanske integracije - ističe Alkalaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.