Ambasada SAD-a u BiH: Ne postoje paralele između RS-a i Kosova

Objavljeno: 14.11.17 u 20:45

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini izrazila je zabrinutost zbog stalne retorike podjela koja brine i javnost u cijeloj zemlji i naglašava da je, imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, neprihvatljivo pozivanje na rat.

Pozivi na otcjepljenje suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu, kazali su između ostalog iz Ambasade SAD u BIH
Pozivi na otcjepljenje suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu, kazali su između ostalog iz Ambasade SAD u BIH

- Pozivi na otcjepljenje su suprotni Dejtonskom mirovnom sporazumu i predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti. Sve ovo treba odmah da prestane - navodi se u pisanom odgovoru iz Kancelarije za odnose sa javnošću Amabasade SAD na pitanje novinara agencije Srna kakav je stav ove ambasade u vezi sa izjavama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu, kao i izjavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za 15 dana bio u Hagu kada bi rekao da bi RS trebala da bude nezavisna, te da ga boli šutnja iz svijeta ili priče da se smire sve strane.

Kada je riječ o Kosovu, u odgovoru se navodi da je stav Vlade SAD u vezi sa tim jasan, te da, kako smatraju, ne postoje paralele između RS i Kosova.

- BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i prije Dejtonskog sporazuma. SAD i ostale članice međunarodne zajednice u potpunosti su posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Kao garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, i sami zvaničnici Srbije javno su izrazili posvećenost teritorijalnom integritetu BiH - ističe se u odgovoru iz Ambasade SAD.

Prema njihovom mišljenju, Federacija BiH i RS su fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH i, kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcijepe od BiH.

- Postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti je zavisno od postojanja BiH - kažu u Ambasadi SAD.