Ćamil Duraković: Ne prihvatam poraz, moj pravni tim priprema tužbu

Objavljeno: 17.10.16 u 16:41

Kandidat probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je danas u Sarajevu da ne priznaje poraz, te naglasio da će njegov pravni tim do srijede pripremiti tužbu na rezultate lokalnih izbora u Srebrenici prema kojima je njegov protukandidat Mladen Grujičić ostvario pobjedu i postao novi načelnik te općine.

 

Na pres-konferenciji Duraković je naglasio da se protivi toj odluci te da će argumentacijom pokušati osporiti izborni proces u Srebrenici jer, kako je kazao, imaju niz dokaza.

- Insistirat ćemo na brojanju glasova bh. građana koji su glasali putem pošte. Nažalost, dvije hiljade i nešto glasačkih listića pristiglih na taj način i u zakonskom roku, CIK nije uvažio - kazao je, piše Fena.

Insistirat će se i na ponovnom brojanju glasova sa svih biračkih mjesta u Srebrenici jer su, kaže, uočili niz nepravilnosti.   

- Ne prihvatam poraz, niti to mogu dok se izborni proces ne okonča do kraja. Angažiran je pravni tim, predvođen Nedimom Ademovićem koji će pravno valjano pripremiti našu tužbu  - naglasio je.

Grubim kršenjem izbornog procesa smatra i upad Specijalne policije MUP-a RS u prostorije gdje je stajao izborni materijal zbog čega će, naglašava, i tražiti ponovno brojanje. Zaključio je da će se obratiti Apelacionom vijeću Suda BiH ako CIK BiH odbije njegove pritužbe.

- Naš cilj je obezbijediti transparentan izborni proces - poručio je.

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas da je, prema utvrđenim rezultatima lokalnih izbora, Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka novi načelnik Srebrenice.  

(Faktor.ba)