Anonimno pismo iz 1970. godine: Maku Dizdaru su otvoreno prijetili smrću (FOTO)

Objavljeno: 10.03.17 u 14:24 Autor: M. Ču.

Gorčin Dizdar, direktor Fondacije "Mak Dizdar" i unuk velikog Maka Dizdara, na svom Facebook profilu objavio je anonimno prijeteće pismo iz 1970. godine, adresirano na njegovog djeda, u kojem mu autori, potpisani kao "tvoji prijatelji! otvoreno prijete smrću. 

Da Makovu smrt prate brojne nepoznanice i dileme upozoravao je ranije i Makov sin, Majo Dizdar, koji već neko vrijeme piše knjigu u kojoj će iznijeti neoborive dokaze o tome.

Dokazat će da je protiv Maka radila ogromna političko - obavještajna mašinerija, o kojoj nije imao pojma, a sve se dešavalo u vrijeme kada je Bosna iz Beograda i iz Srpske akademije nauka i umjetnosti, ali i iz podzemnih političkih i vojnih krugova, ponovo bila planirana za nestanak.

Zato je, prije fizičke agresije na BiH, između ostalih trebalo maknuti Maka, čovjeka koji je bio na putu da zabetonira jedan od četiri noseća stuba Bosne, onaj koji dokazuje i jasno imenuje njeno kulturno-historijsko naslijeđe.

Anonimno pismo se čuva u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a zainteresirani će ga moći pogledati i u okviru izložbe koja će biti upriličena 20. marta u u okviru manifestacije "Zeničko proljeće".