open-navfaktor-logo
search
Negativne prognoze
Ekonomski stručnjaci o padu izvoza i BDP-a: Očekujte manje plaće, otkaze i slab rast penzija
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz u prvom kvartalu ove godine manji je za 550 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz veći za 265 miliona maraka
AUTOR: A.G.-Z.
26.04.2024. u 12:30
get url
text
Izvoz u prvom kvartalu ove godine manji je za 550 miliona KM
Izvoz u prvom kvartalu ove godine manji je za 550 miliona KM
Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine u prva tri mjeseca ove godine značajno se pogoršala i već se sada može govoriti o ozbiljnim ekonomskim posljedicama u ovoj godini ako se ovi trendovi nastave, ocjena je ekonomskih stručnjaka u našoj zemlji.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz u prvom kvartalu ove godine manji je za 550 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz veći za 265 miliona maraka.
Dekan i predavač na Univerzizetu SSST Faruk Hadžić poručuje da, ako se ovi negativni trendovi nastave do kraja godine, možemo očekivati pad izvoza na nivou godine u rangu ne manjem od 1,5 milijardu maraka, što će ostaviti ozbiljne posljedice na nivo ekonomske aktivnosti.
Hadžić, između ostalog, kaže da će manji bruto domaći proizvod ostaviti naredne godine posljedice i na penzionere, jer se njihove penzije usklađuju dijelom sa rastom bruto domaćeg proizvoda.
- Ako ekonomski rast bude skroman, a bit će, usklađivanje penzija će također biti vrlo skromno, vjerovatno dosta manje nego ove godine - ocijenio je Hadžić.
Ekonomski analitičar i zastupnik u Parlamentu FBiH Admir Čavalić izjavio je zas Faktor da je prvi kvartal ove godine završen sa vrlo negativnim indikatorom po pitanju vanjske trgovine.
Ukoliko se ovi parametri budu nastavili i narednih mjeseci, ističe, to će označiti značajno usporavanje ekonomije Bosne i Hercegovine, odnosno korekcije prognoza ekonomskog rasta koji neće biti više od tri posto.
Šta ovo znači u praksi?
- Otpuštanja, gubitak radnih mjesta i stagnacija plaća, dok će usklađivanje penzija biti minimalno. Sumnjam da će doći do značajnijeg rasta penzija ove godine.
Sada je pravo vrijeme da se unaprijedi poslovni ambijent kroz fiskalnu, ali i niz drugih reformi za koje sumnjam da će biti ove godine. Ovo je alarm. Za nadati se da će drugi kvartal donijeti pozitivnije vijesti. Također, činjenica je da je ovo rezultat usporavanja evropskih ekonomija - zaključio je Čavalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.