Armin i ponosna mama Anisa za Faktor: Kako je učenik iz Bosanske Krupe postao kandidat za "dječijeg Nobela"

Objavljeno: 16.10.17 u 15:27 Autor: M. A.

Arminu Mariću, učeniku iz Bosanske Krupe i njegovim roditeljima ovih dana neprestano zvone telefoni. 

Armin Marić učenik iz Bosanske Krupe
Armin Marić učenik iz Bosanske Krupe

Njihovi prijatelji, kolege i poznanici zovu kako bi čestitali ovom osamnaestogodišnjaku nakon što je ostvario veliki uspjeh i postao prvi mladić iz Bosne i Hercegovine i regije koji je nominovan za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu.

- Telefoni ne prestaju da zvone. Ja sam oduševljena, presretna i ponosna. Ne znam šta da kažem, iako sam nastavnik bosanskog jezika nemam riječi da opišem svoju sreću u ovim trenucima – kazala nam je Arminova majka Anisa.

Ističe da se Armin uvijek isticao u školi i da se bavio mnogim vannastavnim aktivnostima, ali da nikada nije mogla ni sanjati da će ime njenog sina dospjeti među 151 kandidata iz cijelog svijeta koji se takmiče za takozvanog dječijeg Nobela za mir.

- Imam dva uspješna sina, ali Armin je uvijek bio tako detaljan. Završio je i nižu Muzičku školu, ima sve petice, uvijek je osvajao prva mjesta na takmičenjima i sve stiže, mada mi nikada ništa nismo forsirali. Zaista je bila velika konkurencija, a on predstavlja i BiH i region. Još deset centimetara sam narasla poslije ovoga. Najviše me je obradovalo kada je neka gospođa iz SAD-a jučer na engleskom napisala 'Armine blago majci koja te rodila'. Dabogda svaka majka imala ovakav osjećaj kakvog ja imam – ponosna je majka.

I Armin je presretan i ponosan na činjenicu da je jedino dijete iz Bosne i Hercegovine koje je uopće ikada nominovano te vjeruje da će njegov primjer otvoriti vrata nominaciji i druge djece naše zemlje. Za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, kako kaže, nominirala ga je Mreža za izgradnju mira.

- Volonterski sam bio angažovan u njihovom programu, promovisao sam internacionalne stipendije, konkurse, seminare i takmičenja na njihovoj platormfi. Mislim da je ipak kandidaturi najviše doprinijelo to što sam u sklopu programa Tunza Eco Generation 2016. godine proglašen za regionalnog ekološkog ambasadora. To je program sponzorisan od UN-a koji se bavi ekološkim aktivizmom mladih. Od nekoliko hiljada aplikacija mladih iz čitavog svijeta, proglašeno je samo 33 ambasadora, uključujući i mene. Kao rezultat uspješnog mandata proglašen sam jednim od najboljih ambasadora u svijetu, ali i jedinim Evropskim ekološkim ambasadorom - objašnjava te dodaje kako je organizirao brojne ekološke radionice o aerozagađenju, recikliranju, energetskoj štednji, zdravstvenoj zaštiti te pisao o regionalnim ili lokalnim ekološkim problemima.

S obzirom na to da je jedan od kriterija za kandidaturu bio upravo ekološki aktivizam, Armin je shvatio da ima velike šanse da se njgeovo ime nađe na spisku nominovanih. 

Armin je i 2015. godine učestvovao u najvećem internacionalnom edukacijskom takmičenju kojeg sponzorira UNICEF, World Education Games.

- Za takmičenje je bilo registrirano 6,3 miliona djece i mladih iz 166 zemalja, a ja sam ušao u prvih sto učenika širom svijeta, što je dovelo do toga da i moja škola, Opća gimnazija Bosanska Krupa, bude među prvih sto u svijetu – ističe osamnaestogodišnjak.

Prijedlog da će biti jedan od kandidata za ovu nagradu, koju je ranije dobila Malala Yousafzai, pakistanska djevojčica koju su upucali talibani, iznenadio ga je ali i oduševio.

- Članovi Mreže za izgradnju mira došli su mi sa tim prijedlogom, a mene je iznenadilo jer nisam ni znao za ovu nominaciju. Rado sam prihvatio ideju i nekoliko sedmica sam pisao kompleksni nominacioni obrazac od 17 listova na engleskom jeziku. Jako sam se namučio, ali je vrijedilo – kazao je Armin.

Iako je presretan samom činjenicom da je jedini kandidat iz BiH i regije za ovogodišnju prestižnu nagradu, Armin se potajno nada da bi je zaista mogao i osvojiti.

- Nagrada se sastoji iz dva dijela. Jedan dio je potpuna edukacija na bilo kojem svjetskom univerzitetu, tako da bi naravno to bio jedan korak na koji bi se odlučio. Sa druge strane tu je nagrada od 100.000 eura što bih iskoristio za buduće projekte, osnivanje ekološke organizacije jer Bosanska Krupa nema nijednu. Također bi u obzir došla i obnova moje škole, jer mi nikada nismo imali laboratorije i posebne kabinete, ali sam ja uvijek pronalazio način da učim i radim ono što me zanima – ističe Armin Marić.

Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu inače je pokrenula organizacija KidsRights tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, pod vodstvom Mikhaila Gorbačova, posljednjeg predsjednika nekadašnjeg Sovjetskog saveza. Ovogodišnji dobitnik nagrade izabrat će se na ceremoniji 4. decembra u Holandiji.