Ban Ki-moon među favoritima za predsjednika Južne Koreje

Objavljeno: 12.01.17 u 11:24

Ban Ki-moon je na drugom mjestu u najnovijim anketama podrške za predsjedničke izbore u Južnoj Koreji, nakon što se vratio u svoju domovinu, po isteku mandata na čelnoj poziciji u Ujedinjenim nacijama.

Ki-moonu petogodišnji mandat  generalnog sekretara UN-a završio 31. decembra 2016. godine  FOTO: XINHUA
Ki-moonu petogodišnji mandat generalnog sekretara UN-a završio 31. decembra 2016. godine FOTO: XINHUA

Podrška predsjedničkoj kandidaturi Ban Ki-moona, čiji  je drugi, petogodišnji mandat  generalnog sekretara UN-a završio 31. decembra 2016. godine, iznosila je 20,3 posto ove sedmice, prema anketi u kojoj je bilo uključeno 1.511 ispitanika.

Podrška Banu, pala je za 1,2 posto u odnosu na prošlu sedmicu, ali je ostao na drugom mjestu već dvije sedmice, odmah iza opozicionog kandidata.

Moon Jae-in, bivši šef najveće opozicione Minjoo stranke, imao je podršku  27,9 posto anketiranih, i zadržao se na vrhu ljestvice već drugu sedmicu provođenja ankete. Njegov rejting povećao se za 1,1 posto u odnosu na prošlu sedmicu.

Dio članova južnokorejske vladajuće Senuri partije najavio je u decembru da će formirati novu stranku, a jedan njihov istaknuti predstavnik izrazio je nadu da će se novoj partiji pridružiti bivši generalni sekretar UN Ban Ki-moon kojeg ankete vide kao favorita na predsjedničkim izborima u Južnoj Koreji.

- Nadamo se da će se generalni sekretar Ban Ki-moon pridružiti Novoj konzervativnoj stranci za reformu, i ukoliko to učini, bit će ispravno da se takmiči na pravednim unutarstranačkim izborima - rekao je tada član nove stranke i njen potencijalni predsjednički kandidat Ju Song-min.

Prema rezultatima decembarske ankete Realmetera, 23,3 posto ispitanika bi glasalo za Bana na predsjedničkim izborima, dok bi za Moon Jae-ina iz liberalne Demokratske partije glasalo njih 23,1 posto.

Južnokorejski parlament glasao je za razrješenje predsjednica Park Geun-hye, al tu odluku treba da potvrdi i Ustavni sud. Ona uživa imunitet od krivičnog gonjenja sve dok je na funkciji predsjednice, mada su joj ovlaštenja suspendovana.