open-navfaktor-logo
search
Podcast Stava
Ahatović: Ništa nije kao 1992. godine, interes za odbranu je sve veći, važno je kako će reagovati HDZ...
AUTOR: STAV
08.05.2024. u 20:30
get url
text
Vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović vrlo otvoreno govorio je za podcast "8 korpus" Anesa Džunuzovića o aktuelnim, mogućim i izvjesnim dešavanjima na prostoru Balkana, Evrope i svijeta.
Nedžad Ahatović ocijenjuje da će rata biti, sudeći prema potezima koje povlače Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, ali da su se percepcije i politike prema Balkanu značajno promjenile nakon terorističkog čina u Banjskoj na Kosovu.
Mišljenja je kako su taj čin izazvali Rusi da bi Aleksandru Vučiću poslali upozorenje da ne može sjediti na stolici i Rusije i Zapada. No, doveo je do promjene stavova SAD-a, prije svih. Srbija ostaje bez podrške za ideju "otvorenog Balkana", oslabljena joj je pregovaračka pozicija na Kosovu, a dolazi i Rezolucija UN-a za genocid u Srebrenici.
Podrška suverenosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine je neupitna od strane SAD-a.
U slučaju pokušaja secesije RS-a, dodaje, važno je kako će reagovati HDZ, hoće li krenuti istim putim kao RS ili ne. Oružane snage imaju zakonsku obavezu i kapacitet da se izbore za očuvanje teritorije, bez obzira na činjenicu da bi veći dio Srba napustio jedinice Oružanih snaga.
Navodi, kako se zakonski te praznine mogu popuniti, a interes građana, patriota za odbranom Bosne i Hercegovine je sve veći. Oružja ima dovoljno i kvalitetom i kvantitetom, a ni Turska više nije bolesnik s Bosfora.
Rusi, kao druga vojna sila, u Ukrajini su upali u blato. SAD vlada situacijom i na tom području, a eventualna promjena u Bijeloj kući neće značajno izmjeniti odnos prema Ukrajini, kao ni odnos prema Balkanu, prenosi Stav.
Gaza će nestati, tvrdi, ali će biti priznata država Palestina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.