open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Bećirović: Nisam optimista da će probosanske stranke uraditi historijsku zadaću koju im je namijenio Schmidt
Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, navodi kako nije optimista da će probosanske stranke sjesti zajedno te uraditi "historijsku domaću zadaću" koji im je dao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ostavljajući ih da se međusobno usaglase o izmjenama Izbornog zakona BiH.
28.07.2022. u 19:56
get url
text

Visoki predstavnik Christian Schmidt jučer je donio odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora.

Radi se o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbora, dok su političke ostavljene za početak na usaglašavanje političkim strankama.

VEZANI TEKST - Visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona, pogledajte njegovo obraćanje javnosti

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, smatra da je Schmidtova odluka u skladu sa ponašanjem međunarodne zajednice.

- Sada su počeli prebacivati odgovornosti jedni na druge. Strani pregovarači su prebacili svoj neuspjeh pregovora u vezi s izbornim zakonom na visokog predstavnika Christiana Schmidta, a visoki predstavnik sada opet na domaće aktere dajući im rok – ocijenjuje on.

On navodi da američka politika pokušava ojačati savezništvo Bošnjaka i Hrvata, te dodaje kako je očigledno da je država Hrvatska uspjela pregovaračkom dijelu američke politike nametnuti prijedlog, koji je neposredno protiv interesa Bosne i Hercegovine.

- Kažem dijelu jer da je ranije medijski objelodanjeni prijedlog visokog predstavnika imao 100 postotnu podršku State Departmenta, odluka bi bila jučer donesena. Hrvatska politika još u konceptu svog djelovanja ima paradigmu Franje Tuđmana o predziđu kršćanstva i koristi katolički moment za ostvarivanje svojih ciljeva.

Nikada u modernoj američkoj historiji katolici nisu zauzimali tako važnih pozicija u američkoj administraciji kao sada počevši od američkog predsjednika Josepha Bidena, predsjedavajuće predstavničkog doma Nancy Pelosi, administratorice USAID-a Samanthe Power i brojnih drugih. Ipak, SAD je vođen nacionalnim interesima, a ne prevaziđenim hrvatskim paradigmama o predziđu kršćanstva. Ne zaboravimo da su najpouzdaniji američki saveznici na Balkanu Albanci, dominantno muslimanski narod – kaže Bećirović.

VEZANI TEKST - Sprema li se BiH sudbina Ukrajine: Schmidtovi ustupci Čoviću i Dodiku ustupci su Putinu, to vodi razgradnji BiH

Bećirović podsjeća kako je situacija u BiH i na Zapadnom Balkanu početkom ukrajinske krize na prijelomnici i tu američka politika, kaže on, ne smije doživjeti debakl jer bi onda Rusija preuzela liderstvo na Zapadnom Balkanu.

S hrvatskim prijedlogom nametanja odluke visokog predstavnika, dodaje Bećirović, SAD rizikuje da izgubi dio svojih istinskih saveznika u BiH i da situacija u BiH većinski prevagne u korist Rusije.

- Vjerujem da to SAD sebi neće dozvoliti. Dio američke politike, koji je projicirao Vašingtonski sporazum i koji je podržavao rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i optužnice i presude protiv projektanata Hrvatske republike Herceg-Bosna (HRHB), neće dozvoliti reinkarnaciju HRHB-a u Bosni i Hercegovini – rekao je Bećirović i nastavlja:

- Tu je, ne zaboravimo, pet pravosnažnih presuda u kojoj je Hrvatskoj presuđeno da je učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u BiH, odnosno agresiji i jedna presuda o udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP).

Na probosanskoj politici je da, pojašnjava Bećirović, američkoj politici u Washingtonu ponudi argumente.

- Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva, BiH trebali bi osigurati direktnu komunikaciju i izložiti novo pripremljeni prijedlog američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu o pokušajima Hrvatske i novom prijedlogu koji bi trebao da se pripremi u nastupajućem periodu – smatra direktor IFIMES-a.

Bećirović navodi kako je probosanska politika na protestnom skupu ispred zgrade OHR-a pokazala da je dezorijentirana i podijeljena.

VEZANI TEKST - Schmidt vikao i lupao po stolu na sastanku sa bh. političarima: Nametnut će samo tehničke izmjene Izbornog zakona

- Razloga je bezbroj. Već jučer su probosanske stranke trebale napraviti strategiju i formirati timove koji bi pripremili prijedlog i uputile ga visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Ti timovi bi morali prvo detektirati zašto je došlo do zaokreta američke (pregovaračke) politike, a onda na bazi svih dosadašnjih međunarodnih presuda, odluka, rezolucija, sporazuma, izvještaja, mišljena i zaključaka napraviti prijedlog kojim bi uvjerili američku, ali i njemačku politiku, da je prijedlog Hrvatske vraćanje HRHB-a i definitivna podjela države Bosne i Hercegovine – pojašnjava on i dodaje:

- Ukoliko to ne urade, snosit će historijsku odgovornost svi oni koji se javno zalažu za nedjeljivu BiH, na prvom mjestu političke stranke i njihovi lideri, ali i drugi koji zagovaraju ideju građanske i prosperitetne BiH.

Da bi bilo kakvo lobiranje imalo izgleda na uspjeh, navodi Bećirović, mora se raspolagati argumentima i činjenicama.

- Nažalost, nisam optimista da će probosanske stranke sjesti zajedno i uraditi historijsku domaću zadaću koju im je namijenio ni kriv ni dužan Christian Schmidt, aktuelni visoki predstavnik – zaključuje direktor IFIMES-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.