Bećirović je prokomentirao "non-paper", odgovorio na pitanje ko su njegovi autori, te da li je Milorad Dodik dobio signal određenih krugova kada da počne govoriti o mirnom razlazu BiH. 

Da li ste možda i prije nego su u javnosti se pojavile priče o "non-paperu" čiji je autor navodno slovenački premijer Janez Janša imali informacije o takvom jednom dokumentu kojim se dijeli država BiH?

- Postojanje dokumenta je potvrdio Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća. Institut je kontinuirano, između ostalog , fokusiran na svjetska i regionalna geopolitička dešavanja, koja su usmjerena na ugrožavanje integriteta  i suvereniteta BiH i o tome u svojim analizama i istupima obavještavamo svjetsku javnost. "Non-paper" nije iznenađenje i samo je nastavak politika koje traju od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Non-paper" je ustvari produkt dešavanja na svjetskoj geopolitičkoj sceni i još uvijek čekamo jasan stav šefa State Departmenta Anthony Blinkena, jer se "non-paper" pojavio kao reakcija nakon dva pisma State Departmenta upućena BiH i Srbiji. Sada je na redu State Department, da detaljnije obrazloži svoj stav u vezi BiH, ali i generalno oko glasina da bi BiH mogla biti "moneta za potkusurivanje". Mislim da se takva reakcija State Departmenta očekuje.

Slovenački portal necenzurisano.si objavio je "non-paper", ali se ne zna tačno ko je njegov autor. Ko bi mogao to biti? 

- Relacija Budimpešta - Ljubljana odnosno Viktor Orban i Janez Janša uz učešće pojedinaca iz regiona. Autori su prije svega svi oni koji su prozvani. Zašto ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković do sada nije zatražila zvanično očitovanja svih država o "non-paperu" i da o tome postoji vjerodostojan jedinstven i zvaničan zapis. Nije valjda da ćemo mi nezavisni instituti i novinari raditi posao državnih funkcionera i institucija BiH. Samo jasnim diplomatskim upitom imate odgovore, kojima se onda daju odgovore na tajnu diplomatiju i atakiranje na BiH.

Na taj način se stvara i sudski zapis, jer uvijek postoji mogućnost pokretanja sudskih procesa između država, ali i protiv pojedinaca. Sjećate se papira/deklaracije koji su potpisali Fikret Abdić, Radovan Karadžić i Jadranko Prlić o tri republike (to je kasnije bio sudski dokaz) i onda to ovjerili sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom. Svi su završili kao presuđeni ili optuženi ratni zločinci, a Tuđman je označen kao dio udruženog zločinačkog poduhvata. Neka država BiH osigura zvanične odgovore, ma kakvi oni bili, uključujući i Bugarsku koja direktno atakira na suverenitet Sjeverne Makedonije.

Janšine pristalice tvrde da je sve izmišljeno i da to slovenačkom premijeru opozicija podmeće radi unutrašnjih obračuna. Cijenite li Vi da se radi o tome?

- Janša je kombinacija "orbanizma" i "trumpizma" i djeluje agresivno u njihovom stilu da optuži druge naglašavajući da se radi o ljevičarskim podvalama i dubokoj državi. To je providan izgovor i političke finte koje ne piju vode posebno poslije pobjede Josepha Bidena na izborima u SAD. Mislim da će vrijeme pokazati da je Janša bio dio tima za podrivanje BiH. Zaplijenjeno oružje na aerodromu u Mariboru 1993.godine namijenjeno Armiji RBiH, neposredno se dovodi u vezu sa Janezom Janšom ali i sa padom Srebrenice. Ništa novo od njega. Upetljan je u finansijske malverzacije i afere, a novac je dio interesnog povezivanja razbijača BiH.

S obzirom da ste uvijek dobro obaviješteni, da li zaista u Briselu postoje, odnosno dostavljeni su "non-paperi" koji govore o prekrajanju granica Balkana, sa akcentom na BiH?

- Kao što sam rekao Charles Michel je potvrdio da je dobio taj dokument. Radi se uglavnom o radikalnim desničarskim krugovima, koji u kontekstu finaliziranja dijaloga između Beograda i Prištine doktrinom šoka žele iskrčmiti što se više može, a to je produciranje velike krize, koja bi stvorila haos i ambijent za moguće velike promjene pa i mijenjanje granica.

Slovenački predsjednik Borut Pahor je to u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH svjesno ili nesvjesno rekao tako da je ta priča raskrinkana. Pri tome su se oni preračunali, jer su ignorirali, da su u BiH vrlo alergični na takve ideje i to je dospjelo u javnost. Jasno je da dokument postoji. Najopasnije je to što razbijanje BiH postoji u glavama osoba koje su u EU, počevši  od Hrvatske koja je nosilac projekta, do Janše, Orbana, Borisova. Ove osobe uz podršku Rusije pokušavaju izazivati haos i praviti nove granice u Evropi.

Kako Vi komentirate to što je prvi o mirnom razlazu BiH počeo govoriti prije dva mjeseca predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, što se poklapa upravo sa terminom kada je navodno "non-paper" o prekrajanju granica poslan u Brisel? Da li je dobio nečiji signal da to radi?

- Milorad Dodik ima saradnju s tim krugovima, kao i Dragan Čović i sve rade u dosluhu sa njima. Tu je Orban ključan, jer radi za ruske interese i Vladimira Putina, a preko njega i Janez Janša. Milorad Dodik je megafon ukupnog kriminala i propasti. Podsjeća na dr. Dabića kad je tek bio uhapšen i odveden u Hag. On je već danas saglasan i sa SAD-om i sa svakim ko mu može osigurati zaštitu da ne bude procesuiran. To radi Milo Đukanović sada u Crnoj Gori. Dodik je jedan od poželjnih ucijenjenih i kompromitiranih igrača, koji su se upregli u razbijanje BiH i svaki dan traži bilo koga i bilo šta što je protiv BiH, a da time može zamaskirati svih kriminal i politički i ekonomski fijasko u Republici Srpskoj ili osigurati svoju zaštitu od neprocesuiranja.

Koje su to države u EU koje bi rado vidjele podijeljenu BiH?

- Već sam ih označio, ali imate tu još raznih nepoznanica. Npr. Njemačka je uvijek bila uz BiH za razliku od Francuske, koja i danas pliva u mutnim političkim vodama, ali u Njemačkoj imate dosta utjecajnih pojedinaca koji su se uvukli u koruptivne/kriminalne afere na Balkanu i to je sada problem za njemačku politiku, posebno za stranku CDU koja je osnovala u Bugarskoj sestrinsku stranku GERB i gdje su kadrovi te dvije stranke u dubokom kriminalu. Bojko Borisov i GERB ugrožavaju poziciju CDU na septembarskim izborima u Njemačkoj i po "savjetu" kancelarke Angele Merkel je prije neki dan podnio ostavku i povlači se iz politike.

Veze CDU i CSU jake i sa HDZ i Hrvatskom, i u segmentu kriminala. Jednostavno rečeno sve zavisi od SAD-a, ali i od Njemačke koja mora hitno promijeniti određene politike, a prije svega politiku prema Sjevernoj Makedoniji i prekinuti podržavati Bugarsku protiv Sjeverne Makedonije. Nešto slično je i sa BiH, ali ne u tom obimu i jasnoći.