open-navfaktor-logo
search
Granski sindikati u FBiH
Bektić: Zbog minimalne plaće idemo u masovne proteste u drugoj polovini septembra
Mevludin Bektić, predstavnik 17 granskih sindikata u Federaciji BiH, kazao je za Faktor kako su donijeli odluku o masovnim protestima u drugoj polovini septembra. 
21.07.2022. u 08:43
get url
text

"Radnici ne mogu biti taoci" 

Razlog je što Vlada FBiH nije uvažila njihov zahtjev o povećanju minimalne plaće u FBiH sa 543 KM na 70 posto od prosječne plaće u FBiH, ili barem na 650 KM, koliko iznosi u manjem bh. entitetu RS.

VEZANI TEKST - Bektić: Tražimo da se do 12. jula sazove sjednica ESV-a i razgovara o minimalnoj plaći ili idemo u proteste

- Mi smo 12. jula održali sjednicu, donijeli odluku i dali obavezu svim granskim sindikatima koji su u grupaciji da se pripreme za masovne proteste koji će se održati u drugoj polovini septembra.

Datum nismo naznačili jer ćemo 2. augusta imati sjednicu gdje ćemo utvrditi datum i način na koji ćemo iskazati proteste prema vladinim stavovima, odlukom u vezi s minimalnom plaćom. Naša grupacija broji 17 granskih sindikata, a koji čine više od 85 posto članstva u Savezu samostalnih sindikat BiH - govori nam Bektić.

Naglašava kako sindikati, radnici ne mogu biti taoci vlade koja nema osjećaj za vrijeme i prostor, inflaciju koja je prisutna u Bosni i Hercegovini

- Ako Vlada FBiH to nije prepoznala, bojim se da je izgubila sve kompase. I poslodavci su tražili sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH, pristali su da se uskladi plaća s inflacijom. Vlada FBiH ima mehanizme da može i sama postupiti da donese izmjene Uredbe o minimalnoj plaći na način da je uskladi za tekuću godinu.

Nije htjela to uraditi. Ovdje su ključ federalna ministrica finansija Jelka Milićević i premijer FBiH Fadil Novalić, njih dvoje ako žele, mogu to promijeniti - poručuje Bektić.

Ponavlja kako traže od Vlade FBiH da minimalna plaća iznosi 70 posto od prosječne plaće u FBiH (oko 750 KM).

"Pozivamo Vladu FBiH na razum" 

- Ako ne može to, onda barem 650 KM, koliko je u RS-u. Kao što je poznato, Federalna vlada je u sklopu pomoći stanovništvu predložila poslodavcima da radnicima pomognu sa 1.080 KM na što neće platiti poreze i doprinose. I tu su poslodavci pokazali razumijevanje pa su iznašli modalitet da tu svotu isplate u etapama, a šta je sa Vladom FBiH? Imamo 23.000 koji su na egzistencijalnoj granici, čija minimalna plaća je 543 KM - govori Bektić. 

VEZANI TEKST - Bektić: Tražit ćemo od Vlade FBiH da se minimalna neto plaća podigne na 650 KM

Bektić dodaje kako su mnogi radnici otišli u siromaštvo. 

- Ako to neko ne razumije, mi ćemo iz sindikata sve alate koristiti da shvate. Pozivamo na razum Vladu FBiH da probamo razgovarati na ovu temu. Ne mora ni naša zadnja biti, ali da probamo naći interes svih radnika u FBiH, a prije svega onih najugroženijih. Ključ je u rukama Vlade FBiH i premijera Novalića - poručio je Bektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.