navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspješni gastronom

Belmin Čostović: Dašak Tešnja donio u Njemačku, ćevapima i janjetinom sve oduševio

Tešnjak Belmin Čostović nakon što je deset godina imao svoje restorane u italijanskom Trevisu, krajem prošle godine odlučio je biznis nastaviti u Njemačkoj.

Objavljeno: 17.04.2022. u 19:31
get url
text

"Traditionelle Balkankuche by Belmin" ime je njegovog malog restorana u Ehingenu kod Ulma, koji je za kratko vrijeme postao omiljen među ljudima sa Balkana, ali i Nijemcima.

- Nisam se pokajao što sam Italiju zamijenio Njemačkom. Više sam nego zadovoljan kako se biznis razvija. Kod nas je kvalitet na prvom mjestu. Balkanci su poznati kao odlični domaćini, a o specijalitetima naše kuhinje priča se širom svijeta. Ćevapi, janjetina, burek, sitni ćevap, samo su neke od bosanskih delicija koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim - kaže Čostović.

Uspješni 40-godišnji ugostitelj i gastronom iz Tešnja govori da ovo nije lagan posao i da je potrebno da se svako jelo priprema sa dosta ljubavi.

– Mi Balkanci, posebno Bosanci poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe osim vegetarijanaca. Naravno, u vrijeme ramazana pripremamo i iftare. Drago nam je da se za vrijeme ovog svetog mjeseca naši Bosanci i Hercegovci kod nas osjećaju kao u Bosni. Na jelovniku se nalaze begova čorba, sarma, punjene paprike, tarhana, piletina sa ražnja, teletina ispod sača, janjetina, pljeskavice, ćevapi sa kajmakom, sudžukice, kobasice… Jela pripremamo i služimo u zemljanim posudama. Kao šlag na kraju dolaze naše tufahije, baklave, tulumbe i hurmašice. Naravno, ambijent mog restorana je upotpunila tešanjska Gradina – nastavlja Čostović.

U vrhunskim bosanskim specijalitetima nedavno je uživao i poznati humorista Osman Džiho, koji je snimio i zanimljiv prilog koji je objavio na Facebooku na svom profilu u Tuđoj avliji.

- Drago nam je da smo ugostili Osmana Džihu. On je čovjek koji u svojim televizijskim emisijama širi pozitivne priče o Bosancima i Hercegovcima u inostranstvu. Hvala mu na tome i sve nas je na neki način zadužio. U moj restoran dolaze i naši poznati sportisti, biznismeni, ali i muzičari i pjevači. A kada su u pitanju Nijemci, oni su oduševljeni ćevapima, ali i našom janjetinom koju pečemo za vrijeme vikenda - kaže Belmin.