open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Bevanda nakon sjednice Vijeća ministara: Nije bilo ni riječi o finansiranju izbora
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kazao je da je informacija da je blokirao donošenje odluke o finansiranju Općih izbora netačna i zlonamjerna.
26.05.2022. u 14:54
get url
text

- Tokom trajanja današnje sjednice Vijeća ministara BiH u medijima se pojavila informacija da sam blokirao donošenje odluke o finansiranju općih izbora. Od same činjenice da se vijest pojavila dok je sjednica još trajala važnije je što je u javnosti objavljena netačna, neprovjerena i zlonamjerna informacija.

Naime, na današnjim sjednicama odbora, koji su stalna tijela Vijeća ministara i u čijem radu sudjelujem, kao ni na samoj sjednici Vijeća ministara nije bilo ni riječi o finansiranju izbora niti je takva odluka bila tema rasprave.

Tempirano objavljivanje informacija koje se odnose na mene i moj rad traje u kontinuitetu i nije slučajnost, ali još je važnije da se na ovaj način derogira i Vijeće ministara BiH kao institucija koja donosi važne odluke i stvara atmosfera koja ometa normalan rad - naveo je Bevanda u reakciji.

VEZANI TEKST - Bevanda ponovo odbio da Vijeće ministara razmatra odluku o finansiranju izbora

Dodao je da zbog svega toga izražava posebno zadovoljstvo što je danas jednoglasno usvojen Dokument okvirnog budžeta za period 2022-2024. godina, "čime je ispunjen zakonski preduvjet da Vijeću ministara vrlo brzo iz Ministarstva finansija i trezora BiH dostavimo budžet institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu kako bi započela prcedura njegova usvajanja".

- Ministarstvo finansija i trezora i ja lično nastavljamo raditi u skladu s Ustavom i zakonom u vjeri da samo tim putem možemo doprinijeti boljitku u BiH i neometanom funkcioniranju svih institucija - izjavio je Bevanda.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine predložila je odluku o dodjeli sredstava iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina za propvedbu Općih izbora zakazanih za 2. oktobar. Na prošloj hitnoj sjednici Vijeća su ministri iz HDZ-a odbili da se ova odluka nađe na dnevnom redu. Ponovno stavljanje ove odluke na dnevni red predložili su jučer ambasadori EU-a, OSCE-a i država Kvinte na sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom (SNSD) i Biserom Turković (SDA), ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Međutim, prema informacijama, Bevanda je danas odbio da ovo bude uvršteno u dnevni red tako da se o odluci nije ni moglo raspravljati. 

I ministrica Turković je izjavila da je usvajanje Dokumenta o okvirnom budžetu dobra stvar, "ali loše je što je ponovo odbijen prijedlog da se posebnom odlukom, u skladu sa zakonom, osigura finansiranje izbora". 

Jednoglasno je usvojen Dokument okvirnog budžeta, nakon čega će biti pripremljen budžet za čije je usvajanje potrebno još vremena jer ovaj dokument treba proći Vijeće ministara, pa Predsjedništvo BiH, pa oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.