navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Film

Bh. kandidat za Oscara :"Balada" Aide Begić od 17. novembra u kinima u BiH

Novi film Aide Begić "Balada", kandidat Bosne i Hercegovine u kategoriji za najbolji strani dugometražni film za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije, bit će u kinima širom Bosne i Hercegovine od 17. novembra.

Objavljeno: 04.11.2022. u 09:27
get url
text

Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje je prikazan u Takmičarskom programu igranog filma.

- Mi smo ovaj film radili u stoposto bh. produkciji, posvetili ga ljudima ove zemlje, pa nam je velika radost što će se film prikazati u svim kinima u Bosni i Hercegovini. Kruna našeg rada je da film podijelimo s publikom. Nadam se da će ljudi uživati - izjavila je Begić.

Distributer filma za BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Film "Balada" je na nedavno održanom Tuzla Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji film, a nominiran je i za 4. Nagradu arapske kritike za najbolji evropski film. Film će biti prikazan i u službenom programu 63. Thessaloniki International Film Festivala te 32. Film Festivala Cottbus.

"Balada" je priča o Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka, Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

U filmu igraju: Marija Pikić, Jasna Žalica, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Lana Stanišić, Milan Tocinovski, Amar Čustović, Davor Golubović, Gaia Tanović. Snimatelj zvuka je Nirvan Imamović, masku i šminku je radila Lamija Hadžihasanović Homarac, kostim Sanja Džeba, scenografiju Emina Kujundžić, dizajn zvuka Igor Čamo, montažu Redžinald Šimek, direktor fotografije je Erol Zubčević.

Film je nastao u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva, a producenti su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.