BiH, Srbija, Slovenija i Crna Gora dogovorile zajedničke korake u vezi s Agrokorom

Objavljeno: 19.04.17 u 15:38

Predstavnici vlada BiH, Srbije, Slovenije i Crne Gore dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, da formiraju zajednički ministarski tim kako bi radili na očuvanju radnih mjesta zaposlenih u firmama čiji je vlasnik hrvatski koncern Agrokor koji se našao u finansijskim problemima.

Sastanak predstavnika vlada četiri zemlje  FOTO: ANADOLIJA
Sastanak predstavnika vlada četiri zemlje FOTO: ANADOLIJA

Na sastanku su učestvovali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek.

U zajedničkom saopćenju nakon sastanka navodi se da su predstavnici četiri zemlje regiona odlučili da formiraju ministarski tim koji će svakodnevno razmjenjivati informacije i preduzimati zajedničke aktivnosti na očuvanju radnih mjesta u firmama u sastavu Agrokora i njihovih dobavljača.

Predstavici vlada dogovorili su i da će svaka zemlja provoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor u skladu sa zakonima koji važe u četiri države. Oni očekuju da novi upravnik Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspješno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna i da će nova uprava na ravnopravan način tretirati sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i van Hrvatske.

Nadležni ministri zemalja regiona kazali su da su spremni razgovarati sa predstavnicima Vlade Hrvatske s ciljem nalaženja zajedničkih rešenja za stabilizaciju poslovanja cijelog Agrokor koncerna.

Koncern Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića, čije je sjedište u Hrvatskoj, u regionu ima više od 60 firmi koje zapošljavaju oko 60.000 osoba.