BIHAMK pokrenuo projekat "Spasilački list za vozilo i vozača"

Objavljeno: 12.10.17 u 16:25

Svjedoci smo saobraćajnim nesrećama koje često za posljedicu pogibije i teško povređivanje vozača i putnika u vozilu.

 

Saobraćajne nesreće na svaki način treba pokušati spriječiti, ali kad već dođe do njih, moraju se upotrijebiti sve raspoložive snage za ublažavanje posljedica. Jedan od veoma značajnih načina jeste smanjenje vremena potrebnog za izvlačenje i spašavanje unesrećenih iz vozila koja su učestvovala u saobraćajnoj nezgodi.

Da bi se vrijeme spašavanja unesrećenih, zarobljenih u vozilu poslije težih saobraćajnih nesreća svelo na minimum, spasilački timovi trebaju informacije o tehničkim elementima i komponentama ugrađenim u moderna vozila, ali i osnovne medicinske informacije povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama.

Upravo zbog toga BIHAMK je po uzoru na velike evropske auto-moto klubove kreirao spasilački list za vozača i vozilo na kojem se s jedne strane nalazi standardizirani A4 spasilčki list kreiran od proizvođača vozila, dok se s druge strane nalaze osnovne medicinske informacije o vozaču (godište rođenja, krvna grupa, alergije i sl.).

Veoma je značajno pomenuti da BIHAMK prvi u Evropi kreće sa uvođenjem spasilačkog lista i za vozača, što do sada nije bio slučaj u ovakvim projektima, a koji je kreiran uz stručnu pomoć Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo

Spasilački list za vozilo i vozača je nekomercijalni projekat kojeg su finansijski podržali Međunarodna automobilistička asocijacija (FIA), Javno preduzeće Ceste Federacije BiH iz sredstava namijenjenih za saobraćajno-preventivne aktivnosti, dok većinski dio finansira BIHAMK iz vlastitih sredstava.

U okviru navedenog projekta izvršeno je kreiranje web aplikacije spasilački list za vozilo, u sklopu koje se nalazi većina marki i modela koji se mogu naći na tržištu u Evropi, dok će baza spasilačkih listova za vozače biti kreirana prilikom realizacije projekta.

Također, izvršena je obuka pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, uposlenika koji obavljaju tehničke intervencije Federalne uprave civilne zaštite, Civilne zaštite KS, kao i vatrogasne brigade koja se nalazi u sastavu javnog preduzeća Autoceste FBiH. U narednom periodu planirano je proširenje ovog projekta na područje cijele BiH, saopćeno je iz BIHAMK-a.