open-navfaktor-logo
search
Vole ih svi
Blagdanska trpeza: Najjednostavniji recept za medenjake koji će dugo trajati
Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića. Puno je recepata za ovaj slatkiš, a mi vam nudimo najjednostavniji uz pomoć kojeg će sigurno biti odlični, a ako se odmah ne pojedu, trajat će i do mjesec dana.
24.12.2021. u 07:32
get url
text

Potrebni sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg meda, 35 dkg glatkog brašna, 10 dkg mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite iz recepta), 2 manja ili 1 veliko jaje, 1 kašičica sode bikarbone, začini po želji (cimet, karanfilić, đumbir…).

Postupak pripreme:

Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe, pa dobro promiješajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme. Maslac narezan na tanje listiće stavite u brašno, pa ga smrvite prstima.

U smjesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješajte. Dodajte med u smjesu, pa rukama umijesite tijesto koje ćete potom zamotati u plastičnu foliju i staviti u frižider na sat.

Nakon hlađenja izvadite tijesto. Kašikom željene veličine zagrabite smjesu, pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite velike medenjake, koristite veliku kašiku. Slažite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će tokom pečenja narasti zahvaljujući sodi bikarboni.

Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 stepeni Celzijusa 10 minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se nakon pečenja.

Glazura kojom ćete ukrasiti medenjake:

Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom glazurom ili ih cijele umočiti u nju. Bit će vam potrebno: 10 dkg šećera u prahu, 3 kašike limunovog soka.

Pomiješajte šećer i limunov sok. Glazura ne smije biti previše gusta, ali ne smije se ni razlijevati.

Testirajte gustoću glazure tako što ćete je zagrabiti kašičicom i pustiti da pada s nje. Ako prebrzo pada i primijetite da je previše tekuća, dodajte u nju još malo šećera, a ako je previše gusta i teško se odvaja od kašike, razrijedite je limunovim sokom.

Glazuru možete staviti u vrećicu za ukrašavanje, a ako je nemate, koristite običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Stisnite svu glazuru u jedan ugao vrećice, a potom makazicama pažljivo odstranite minijaturni komadić ruba. Rupica uistinu mora biti malena kako bi glazura koja će izaći iz nje bila tanka.

Umjesto vrećice možete napraviti mali tuljac od masnog papira za pečenje.

Savjeti:

1. Medenjake ne morate oblikovati u kuglice. Tijesto prije hlađenja možete malo stanjiti rukama, a nakon hlađenja tanko razvaljati, pa kalupima po želji rezati razne oblike. Ako vam se čini da je tijesto nakon hlađenja previše tvrdo za valjanje, pustite ga da malo odstoji na sobnoj temperaturi, pa onda počnite s valjanjem.

2. Ljubitelji čokolade u medenjake mogu dodati dvije, tri kašike kakaa, pa će oni zahvaljujući tome poprimiti i lijepu čokoladnu boju i imati bogatiji okus.

3. Medenjaci imaju poprilično dug rok trajanja. U metalnoj kutiji izdržat će i mjesec, a ako im želite vratiti malo svježine, u kutiju povremeno ubacite komadić jabuke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.