Bombom na bivšu djevojku: Vučkoviću "skinute" tri godine robije

Objavljeno: 07.12.17 u 10:58 Autor: B. S.

Vrhovni sud RS donio je odluku kojom se Goran Vučković (44) pravosnažno osuđuje na osam godina zatvora za pokušaj ubistva bivše djevojke Suzane Prerad (35).

Vučković prilikom privođenja    FOTO: ARHIV
Vučković prilikom privođenja FOTO: ARHIV

Vučković je u junu ove godine u prvostepenom postupku osuđen na 11 godina zatvora, te mu je Vrhovni sud RS-a za tri godine umanjio kaznu.

Sudsko vijeće Okružnog suda Banja Luka ga je ranije proglasilo krivim za pokušaj teškog ubistva, uz obrazloženje da je 16. jula 2016. godine u Aleksandrovcu kod Laktaša pokušao ubiti svoju bivšu partnerku Suzanu Prerad. Međutim, sudija Milan Blagojević je tada imao izdvojeno mišljenje i tražio je oslobađajuću presudu.

VEZANI TEKST - Na perfidan način pokušao ubiti djevojku: Ljubomorni Vučković osuđen na 11 godina zatvora

- Odbija se, kao neosnovana, žalba okružnog javnog tužioca, a djelimično uvažavaju žalbe branilaca optuženog, te se preinačava u odluci o kazni presuda Okružnog suda u Banjoj Luci i optuženi se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od osam godina. U preostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmijenjena - kazala je sekretar Vrhovnog suda RS-a Jelena Despotović.

Optužnica ga je teretila da je pokušaj ubistva počinio na krajnje podmukao način, a sve zbog neuzvraćene ljubavi, tako što je neposredno nakon što su prekinuli vezu, ispred ulaza u njen stan ostavio PVC vrećicu u kojoj su bili drvena potpala, hepo kocke, čips, te ručna bomba M-52 maskirana u kori drveta. Kada je Prerad naložila vatru u kaminu i stavila unutra koru drveta u kojoj je bila bomba, došlo je do eksplozije i teško je povrijeđena.

Vučković je na jednom od ranijih ročišta u Okružnom sudu u Banjoj Luci kazao kako bi se "ubio da je onakav čovjek kao što ga predstavlja tužilaštvo" i tvrdio je da nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Tužilaštvo je, međutim, cijenilo da je pokušaj ubistva počinio na "perfidan način" i to zbog ljubomore jer je Prerad prekinula vezu s njim.

Vučkovićev branilac Jevto Janković je od početka procesa izjavljivao da je optužnica podignuta bez dokaza, te da su prije i tokom njenog pisanja, učinjene brojne zloupotrebe na štetu njegovog branjenika.