open-navfaktor-logo
search
Ispravljanje nepravde
Borci počeli predavati zahtjeve za penzionisanje, ovo su njihove nedoumice, šta kažu u Zavodu PIO
Demobilisani borci koji ispunjavaju uvjete za odlazak u penziju prema Zakonu o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju počeli su sa predajom zahtjeva za penzionisanje, kazali su nam u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Podsjećamo, Zakon je stupio na snagu 18. novembra, a poslovnicama Zavoda PIO Uputa o primjeni je proslijeđena 26. novembra. Ipak, još postoje mnoge nedoumice boraca kod predaje zahtjeva, pojedini tvrde da službenici u poslovnicama i dalje ne znaju kako primijeniti zakon...
16.12.2021. u 07:40
get url
text
Borci , protesti

Kome se obratiti prvo, firmi ili Zavodu PIO?

- Bliži se mjesec kako je Zakon stupio na snagu, ali u poslovnicama se izgleda teško snalaze s tim. Nekoliko puta sam morao otići do poslovnice u Sarajevu da mi kažu ispunjavam li uvjete za penziju jer su mi u firmi kazali da tako uradim. U poslovnici su mi kazali da "po svemu sudeći" imam uvjete za penzionisanje, ali su me ipak uputili na nadležnu službu u preduzeću!? To sam i učinio, ali još sa sigurnošću ne znam mogu li u penziju. Nemam pojma više kome da se obratim kada niko ništa ne zna - riječi su demobilisanog borca koji se obratio redakciji Faktora.

Pojašnjenje smo potražili u Zavodu PIO FBiH.

- Uputa o primjeni Zakona o izmjenama Zakona o PIO-u je dostavljena poslovnicama i nema prepreka da borci podnose zahtjeve, dokumentaciju ukoliko ispunjavaju uvjete za penzionisanje. Neki su to već učinili, trenutno nemamo precizne podatku o broju podnesenih zahtjeva. Zahtjev za penzionisanje stranka mora podnijeti lično, ne podnosi ga poslodavac u ime radnika. Isto je da li je osoba zaposlena ili je na evidenciji nezaposlenih... Samo što zaposleni treba zaključiti radni odnos, pa onda podnijeti zahtjev za penzionisanje. To je pravilo za sve, ne samo za borce - objašnjava nam Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

VEZANI TEKST - Poslovnice Zavoda PIO FBiH danas dobile Uputu: Otvoren put borcima za penzionisanje

Podsjećamo, izmjenama Zakona o PIO-u ispravljena je u jednom obimu nepravda koja je prije više od tri godine učinjena borcima kod donošenja novog Zakona o PIO-u. Po novom vrijednost boda za obračun ratnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

U penziju sa 58 godina života i 40 godina penzijskog staža 

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina penzijskog staža (vojni i staž osiguranja) starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Dakle, osoba koja ima 40 godina penzijskog staža, tri i po godine učešća u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, njemu se umanjuje uvjet za starosnu penziju za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na penziju sa 58 godina života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.