- Poštovani suborci i građani Sarajeva kao i cijele Bosne i Hercegovine, svi smo svjedoci dešavanja u proteklom periodu. Vidimo kako promotori zla i fašizma agresivno nasrću na nezavisnu i cjelovitu BiH. Mi nismo iznenađeni indolentnošću i neadekvatnim reagovanjem međunarodne zajednice jer smo iste slike i poruke doživjeli i preživjeli devedesetih godina prošlog stoljeća. Da se zna, spremni smo da ponovo branimo cjelovitost i nezavisnost jedine nam domovine BiH jer mi druge domovine nemamo - stoji u saopćenju.

Ali, iz Saveza udruženja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata navode kako "ono što nas pogađa i ljuti, je odnos prvog čovjeka Kantona Sarajevo koji sve nas, što smo u patikama i farmerkama krenuli u odbranu kućnog praga i domovine naziva seljacima".

- Edine Forto - ti koji si pobjegao i sa sigurne udaljenosti posmatrao ubijanja i rušenja ljudi i gradova u BiH, a onda kada smo odbranili Sarajevo i državu došao si spreman da uživaš u slobodi koju smo ti mi borci obezbijedili i ti pobjeguljo usuđuješ se da klasifikuješ i karakterišeš branioce Sarajeva i BiH. Usuđuješ se da nas nazivaš seljacima i nemoj da nam demagoški prodaješ maglu kako si ti mislio jedno, a mi shvatili drugo – ističe se u saopćenju.

Iz Saveza dodaju da "jasno shvatamo tvoje poruke, ali si se preračunao".

- Upozoravamo te da nećemo više trpjeti ni tvoje ni bilo čije ispade. Zato te pozivamo da odmah podneseš ostavku na mjesto premijera, jer onaj koji branioce Sarajeva naziva pogrdnim imenima ne zaslužuje da obavlja tu funkciju. Čak zaslužuje i sankciju tako da ćeš tvrdnju koju si izjavio morati na sudu obrazložiti. Znači, budi čovjek pospremi se i skloni se iz Sarajeva – stoji u saopćenju saveza udruženja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95.