open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Borjana Krišto potvrđena za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, ko je tražio "alibi" da glasa za nju?
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici potvrdio imenovanje Borjane Krišto iz HDZ-a za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
28.12.2022. u 14:04
get url
text

Ovom potvrdom imenovanja Krišto stupa na dužnost predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Za su glasala 23 zastupnika, protiv je bilo 15, nije bilo suzdržanih. Da će biti protiv već su tokom sjednice najavili zastupnici SDA, DF-a, PDP-a, SDS-a. Podršku su dali predstavnici nove koalicije, zastupnici SNSD-a, HDZ-a i stranaka "Osmorke".

Odluku o imenovanju Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara donijelo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 22. decembra glasovima Željke Cvijanović (SNSD), predsjedavajuće Predsjedništva BiH, i Denisa Bećirovića (SDP), člana Predsjedništva BiH. Protiv je bio Željko Komšić (DF), član Predsjedništva BiH.

Krišto je prije glasanja podnijela ekspoze na koji su iznesene i određene kritike.

VEZANI TEKST - Krišto iznijela ekspoze, govorila o NATO-u, legitimnom predstavljanju, uvođenju novog RTV kanala...

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, prokomentirao je ekspoze navodeći razloge zašto ne podržavaju imenovanje Krišto. Naveo je da je ekspoze jedno lagano političko štivo s dobro poznatim činjenicama o kojim smo mnogo puta slušali, ali da nedostaju dvije najvažnije riječi, a to su akcize i PDV (porez na dodanu vrijednost).

Borenović je dodao da su izmjene zakon o akcizama i o PDV-u dva najkonkretnija i najpotrebnija zakonska rješenja koja se tiču isključivo nadležnosti Vijeća ministara BiH. Radi se o izmjenama zakona kojim bi se privremeno ukinule akcize na naftu, te uvela nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, o kojima je bilo riječi u Parlamentu BiH, ali nije konačno usvojeno zbog HDZ-a i SNSD-a.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, kazao je da "ekspoze predstavlja političke stavove i prioritete predsjedavajuće".

- Kao predlagač zakona o ukidanju akciza, ja bih se bavio i tom temom. Da je Borenović pravio ekspoze, recimo, ne bi bilo dijela koji se tiče NATO-a. Dakle svako ima svoje prioritete - rekao je Magazinović najavivši da će glasati za.

I Milan Dunović, zastupnik DF-a, najavio je da neće podržati imenovanje Krišto. Citirao je njene riječi da o svakom pitanju mora postojati puni politički konsenzus, a to se odnosi i na pitanje NATO integracija.

- Koliko mi je poznato, u BiH treba da se vodimo zakonima, a ne političkim konsenzusom i konsenzusom između predstavnika naroda. U Zakonu o odbrani eksplicitno je navedeno da će se provoditi sve potrebne aktivnosti za prijem BiH u NATO, dakle ne da će se provoditi politički konsenzus. Ne vidim da je iko tražio izmjenu Zakona o odbrani - reka je Dunović.

VEZANI TEKST - Džaferović: Komšić i ja smo mogli za sedam dana imenovati Tegeltiju, ali tada ne bismo imali put u NATO

Nadalje je citirao Krišto koja je kazala da moraju raditi na ograničenim promjenama Ustava BiH i izmjenama izbornog zakonodavstva koji moraju biti usklađeni sa odlukom Ustavnog suda.

- Navela je "odlukom", jednina. Kada spominjete jednu odluku, pitam se da li je to bio laspus ili mislite isključivo na presudu "Ljubić". Šta je sa presudom "Komšić" - pitao je Dunović.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA, ocijenio je da je opći dojam da je ekspoze samo jedan u nizu koje smo slušali posljednjih nekoliko izbornih ciklusa od Denisa Zvizdića, Zorana Tegeltije i sada Borjane Krišto.

On se osvrnuo na dio ekspozea te između ostalog kazao da nije vidio da se planira donijeti zakon o energetici, plinu, da se ne planira smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice iako mnoge evropske zemlje već razmišljaju o tome.

- Nisam prepoznao reformu porezne politike. Demografski izazovi su samo spomenuti. Naravno da je to najvažnije pitanje. Čini mi se da ćemo ostati na kraju samo mi u Parlamentu, članovi Predsjedništva i Vijeće ministara i ne znam kome ćemo voditi politku ako nam svi odu iz BiH. U oblasti sigurnosti malo je spomenut cyber kriminal. Imamo li odgovore na ove izazove - kazao je Mehmedović.

VEZANI TEKST - Parlamentarna komisija dala preporuku za imenovanje Krišto, Dunović bio protiv, imao je pitanje za nju

Pitao je da li će imati potpunu samostalnost u vođenju politike ili će se Vijeće ministara pretvoriti u office jedne stranke, da li će se baviti sobom ili problemima građana, da li će se baviti državnom imovinom, da li će se domaćinski ponašati.

- Ako je Borjana Krišto promjena nabolje, bit ću sretan - dodao je Mehmedović i rekao da iz principijelnih razloga ne može podržati njeno imenovanje.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, između ostalog je kritizirao što nije navedena zaštita integriteta izbornog procesa i što je pitanje migrantske krize usput spomenuto, dok je njegov kolega Safet Kešo ocijenio da je balansiranje Borjane Krišto nanijelo štete na ekspozeu i da nova koalicija koju čini HDZ, SNSD i "Osmorka" očito nema dogovora o pitanjima ključnim za BiH.

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke, kazala je da je 14. decembra 2006. tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao Partnerstvo za mir i najavio da će BiH biti članca NATO-a do 2009. Između ostalog je pitala ko je sve ove godine kršio zakon i zašto već nismo u NATO-u.

- Tako da su ove diskusije pomalo licemjerne. Oduševljava me količina kolegijalnosti, pa kolege iz SDA kažu da ovo nisu kritike nego sugestije - rekla je Ćudić i dodala da je količina njenih primjedbi na ekspoze veća od kolega iz opozicije.

- I postavlja se pitanje zašto. Zato što su oni glasali za ovu vrstu ekspozea ranije i zato što se još nadaju da će biti dio vlasti - rekla je Ćudić.

Između ostalih joj je odgovorio Mehmedović navodeći da razumije da joj treba alibi jer će zajedno sa zastupnicima "Osmorke" glasati za imenovanje Krišto, da se u zraku vidi da joj je neugodno zbog toga, te da ne gradi alibi na njegovim diskusijama. 

VEZANI TEKST - Bećirović saopćio da je Predsjedništvo BiH imenovalo Krišto, pitanja novinara ga nisu zanimala

Daljnja procedura je ta da Krišto najkasnije u roku od 35 dana imenuje ministre i zamjenike ministara i traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja.

Krišto je za predsjedavajuću novog saziva Vijeća ministara predložio HDZBiH s kojim stranke "Osmorke" i SNSD imaju potpisan sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH nakon Općih izbora održanih 2. oktobra. Imenovanje Vijeća ministara očekuju iza Nove godine, a dogovorena je i raspodjela pozicija.

Tako su "Osmorki" pripale čelne pozicije tri ministarstva, kadrovima iz RS-a idu četiri, a HDZ-u BiH dva ministarska i mjesto predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Na čelne pozicije ministarstava odbrane, komunikacija i prometa te vanjskih poslova trebaju doći ministri iz reda bošnjačkog naroda, iz RS-a stižu na čelne pozicije ministarstava finansija, sigurnosti, zatim vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te ljudskih prava i izbjeglica, dok bi ministri iz reda hrvatskog naroda trebali zasjesti na mjesta ministara pravnih i civilnih poslova, te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.