Brčko distrikt: Mirsad Ahmetbašić osuđen na 18 mjeseci zatvora za ratni zločin

Objavljeno: 19.05.17 u 18:54

Tužilaštvo Brčko distrikta okončalo je zastupanje optužbe pred Osnovnim sudom Distrikta u još jednom predmetu ratnih zločina, koje je podizanjem optužnica iz svoje nadležnosti pokrenulo za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene na području prijeratne općine Brčko.

Osnovni sud je osudio Ahmetbašića za zlostavljanje dvojice zarobljenika
Osnovni sud je osudio Ahmetbašića za zlostavljanje dvojice zarobljenika

Nakon održanog glavnog pretresa po optužnici koja ga je teretila za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika na lokalitetu Okrajci kod Gornjeg Rahića, Sud je optuženog Mirsada Ahmetbašića (61) oglasio krivim po tri tačke optužnice.

Njemu je za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika izrečena kazna zatvora u trajanju od 18 mjeseci, dok je za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva Ahmetbašić u cijelosti oslobođen optužbi.

Optužnicom iz 2015. godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je Ahmetbašića da je kao pripadnik 108. brigade HVO-a za Bosansku Posavinu Armije RBiH, u više navrata sam ili kao saučesnik, vršio akte psihičkog i fizičkog zlostavljanja zatvorenih civila i vojnika  srpske nacionalnosti, koje je čuvao kao stražar u krugu bivšeg šumskog gazdinstva Okrajci kod Brčkog.

On je osuđen po prvoj, drugoj i četvrtoj tački drugog dijela optužnice koja ga tereti da je sam zlostavljao dvojicu zarobljenika i omogućio drugim osobama da to čine, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.