Brutalno ubistvo šokiralo Belgiju: Gradonačelniku prerezan grkljan

Objavljeno: 12.09.17 u 08:26

Brutalno ubistvo gradonačelnika belgijskog grada Mouscrona šokiralo je u ponedjeljak Belgiju, a belgijski premijer izrazio je "šokiranost" zbog nasilne smrti gradonačelnika i umirovljenog člana federalnog parlamenta, koji je pronađen na groblju prerezanog grkljana.

Alfred Gadenne
Alfred Gadenne

Belgijski mediji objavili su, pozivajući se na tužilaštvo, kako je Alfred Gadenne (71), konzervativni gradonačelnik Mouscrona, industrijskog grada od 57.000 stanovnika koji se nalazi neposredno uz granicu s francuskim gradom Lilleom, pronađen mrtav na groblju u blizini njegove kuće, koje je svaku večer lično zaključavao.

Kako prenosi lokalni SudInfo, pozivajući se na neimenovane izvore, osumnjičeni za ubistvo sam se predao policiji, a motiv je za sada nepoznat. Slučaj je predan u ruke lokalnog tužilaštva, a ne istražiteljima koji se na nacionalnom nivou bave protuterorizmom.

- S užasom sam primio vijest o brutalnoj smrti Alfreda Gadennea - naveo je premijer Charles Michel (liberal) na svom Twitter nalogu, izrazivši sućut obitelji i prijateljima. Među mnogima koji su izrazili sućut je i Martine Aubry, bivši čelnik francuske Socijalističke stranke i gradonačelnik obližnjeg Lillea.

Philippe Courard, predsjednik parlamenta belgijskog frankofonog juga zemlje, napisao je na Twitteru: "Strašno. U kakvom to svijetu živimo?".