navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija pokazala

Brzo se širi: Ove osobe zaštićene su od delta varijante koronavirusa

Delta varijanta ili B.1.617.2 varijanta koronavirusa izaziva zabrinutost stručnjaka u svijetu, jer se brzo širi.

Objavljeno: 07.07.2021. u 17:44
get url
text

I dok brojne zemlje popuštaju restriktivne mjere, naučnici i medicinsko osoblje nastavljaju istraživati COVID-19 kako bi pokušali spriječiti novi val.

Delta varijanta nosi genetski kod dvije druge mutacije, E484Q i L452R, zbog čega joj postaje sve lakše probiti se u ljudski imunološki sistem i napasti organe.

Uz to, kako nove inačice imaju tendenciju da mijenjaju strukturu proteina spike, učinkovitije se veže na ljudske ćelije domaćina i brzo se množi, čineći veću štetu nego izvorni soj COVID-19.

Osobe koje nisu vakcinisane ili nisu u potpunosti imunizirane, te oni s postojećim komorbiditetima u većem su riziku od zaraze delta varijantom koronavirusa.

S druge strane, nova studija pokazala je da osobe koje su primile jednu ili obje doze vakcine imaju maksimalnu zaštitu od delta varijante.

Istraživači su proučavali imunološki odgovor pet kategorija ljudi: onih koji su vakcinisani jednom dozom, onih koji su vakcinisani s dvije doze, onih koji su preboljeli COVID-19 i vakcinisani su jednom dozom, onih koji su preboljeli COVID-19 i vakcinisani su s dvije doze vakcine i onih koji su bili vakcinisani u cijelosti, ali su se u nekom trenutku zarazili.

Prema studiji, oni koji su se vakcinisali, pa zarazili i oni koji su preboljeli COVID-19 i primili jednu ili obje doze vakcina imali su relativno višu zaštitu od delta varijante nego osobe koje se nikad nisu zarazile, ali su u potpunosti vakcinisane.

- Vakcinisanje rezultira slabijim oblikom bolesti ako naknadno dođe do infekcije što pokazuje da i humoralni i ćelijski imunološki odgovor igraju važnu ulogu u zaštiti - navodi se u studiji.

U studiji se navodi da su dostupne vakcine protiv virusa SARS-CoV-2 pokazale učinkovitost od 51 do 94 posto protiv izvornog soja.

Nadalje, dosadašnji podaci pokazuju da bi se prirodni imunitet koji se stječe prebolijevanjem bolesti mogao pojačati i samo jednom vakcinom, što bi značajno pomoglo u zaštiti od delta varijante koronavirusa, prenosi Times of India.

- Podaci pokazuju da ako se osoba zarazi nakon vakcinacije, bit će zaštićena od teškog oblika bolesti - navodi se u studiji.

Da biste se zaštitili od delta varijante, nosite masku gdje je to potrebno i vakcinišite se.

Vakcinacija je ključni način za izgradnju imuniteta te pomaže u zaštiti od infekcije, a smanjuje rizik od teške bolesti.