Čelnici Ministarstva odbrane i OSBiH: Nije prekršen nijedan propis u vezi sa događajima u Banjoj Luci

Objavljeno: 12.01.17 u 10:52

Na MO i OSBiH ne smiju i ne mogu utjecati dnevnopolitička zbivanja, zaključeno je na sastanku čelnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH

OSBiH očuvane kao zajednička institucija
OSBiH očuvane kao zajednička institucija

Unutar Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i lanca zapovijedanja Oružanim snagama BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis vezano za događaje u Banjaluci 8. i 9. Januara, zaključeno je na sastanku čelnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Naime, povodom aktualnih događanja u Banjoj Luci u kontekstu angažmana Oružanih snaga BiH, u Ministarstvu obrane BiH održan je sastanak na kojem je učestvovala ministrica obrane BiH Marine Pendeš, zamjenici ministra Sead Jusić i Boris Jerinić, tajnik MO BiH Muhamed Smajić, načelnika ZS OS BiH general-pukovnika Ante Jeleč, zamjenika načelnika ZS OS BiH general-bojnika Mirko Tepšić i general-bojnika Senad Mašović.

Na sastanku je razgovarano o događanjima u Banjaluci 8. i 9. januara 2017. godine u kontekstu kronologije aktivnosti MO i OS BiH na istim. Utvrđeno je kako su OSBiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obveza. Prisutni su se usuglasili kako na MO i OS BiH ne smiju i ne mogu utjecati dnevnopolitička zbivanja te da menadžment i personal MO i OSBiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred institucijom u narednom razdoblju, u svezi održavanja prosperiteta, efikasnosti i jačanja OS BiH, provodeći planove i izvršavajući obveze na domaćem i međunarodnom planu.

Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama učiniti ih boljim s manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri provedbi zadaća OS BiH. S obzirom na navedeno, ocijenjeno je, menadžment MO BiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definirali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći“.