open-navfaktor-logo
search
Pandemija završena, krenule tužbe
Britanski GSK tuži Pfizer i BioNTech zbog tehnologije korištene u proizvodnji vakcina protiv COVID-19
Pfizer i BioNTech "ubrali su milijarde dolara prihoda od kršenja GlaxoSmithKline patenata i nastavljaju imati koristi, a da nikada nisu dobili licencu", stoji u tužbi
AUTOR: Faktor/news.bloomberglaw.com
26.04.2024. u 09:16
get url
text
Pfizer je negirao navode iz GSK-ove tužbe, prenose agencije
Pfizer je negirao navode iz GSK-ove tužbe, prenose agencije
Britanska farmacetska kompanija GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak (25. april) saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u vakcinama protiv COVID-19 prekršili njene patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA).
- Pfizerove i BioNTechova vakcine Comirnaty krše GSK-ove patentima zaštićene inovacije u mRNA-vakcinama, razvijanim "više od deset godina prije" pandemije COVID-19 - stoji u tužbi te se dalje dodaje:
- Pfizer i BioNTech "ubrali su milijarde dolara prihoda od kršenja GSK-ovih patenata i nastavljaju imati koristi, a da nikada nisu dobili licencu" - stoji u tužbi.
GSK traži razumnu naknadu za kršenje i obaveznu stalnu naknadu za licenciranje, prenosi news.bloomberglaw.com.
Patenti pokrivaju tehnologiju prijenosa nestabilne glasničke RNK u ljudske ćelije koju su naučnici počeli razvijati 2008. godine, a GSK je postao njihov vlasnik kupovinom Novartisovog poslovanja sa vakcinama u 2015. godini, dodaje se.
Glasnogovornica Pfizera istaknula je u izjavi da je kompanija "sigurna u svoju poziciju u pitanju intelektualnog vlasništva vezanog za Comirnaty" i da se namjerava "energično braniti" od tvrdnji GSK-a.
Glasnogovornik BioNTecha nije želio komentirati tužbu.
Glasnogovornik GSK rekao je da kompanija smatra da su njeni patenti "osigurali temeljnu tehnologiju koja se koristi u Pfizerovim i BioNTechovim mRNA vakcinama protiv COVID-19".
GSK je "spreman izdati licencu za te patente pod komercijalno razumnim uvjetima kako bi osigurao pristup vakcinama".
Pfizer, BioNTech i Moderna već su podigli niz tužbi pred američkim sudovima, sporeći se oko naknada za patente na tehnologiju koja je korištena u vakcinama.
Pfizer je u prošloj godini uprihodio 11,2 milijardi dolara na prodaji Comirnatyja, a Moderna 6,7 ​​milijardi dolara na prodaji Spikevaxa. Iznosi su znatno manji nego u 2022. godini.
GSK je prošle godine tužio Pfizer za kršenje patenta na tehnologiju upotrijebljenu u Pfizerovoj vakcini protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) Abrysvo.
Pfizer je negirao navode iz GSK-ove tužbe, prenose agencije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.