Centar za zdravo starenje u funkciji podmlađivanja

Objavljeno: 07.12.17 u 11:14

Od osnivanja novog Centra za zdravo starenje u obnovljenim prostorijama u zgradi "Svjetlosti" (Muhameda Kantardžića 3) u njegov rad uključeno je 215 građana koji žive na području općina Centar i Stari Grad i taj broj se svakodnevno povećava.

Osim druženja, prijateljstva, edukacije i usvajanja novih znanja, članovi i članice Centra trebali bi poboljšati kvalitet svog života, međusobno razmijenjivati iskustva i na najbolji način provoditi slobodno vrijeme. Veliki broj uključenih osoba je najbolji pokazatelj opravdanosti realizacije projekta.

Centar za zdravo starenje otvoren je 4. septembra 2017. godine kada su načelnici općina Centar i Stari Grad dr. Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa Sejdefom Bašić-Ćatić, direktoricom Udruženja "Partnerstvo za javno zdravlje", koje implementira ovaj projekat, potpisali ugovor o partnerstvu. Općina Centar je ustupila svoj prostor površine 140 metara kvadratnih i finansirala njegovu obnovu i opremanje, za šta je iz budžeta izdvojila više od 120.000 KM.

Na osnovu potpisanog ugovora, obaveza Općine Centar je da svake godine u budžetu osigura 28.000 KM, dok će Općina Stari Grad izdvajati godišnje 20.000 maraka za rad ovog centra.

Da bi naši stariji sugrađani sa područja ove dvije susjedne gradske općine kvalitetno i sadržajno provodili svoje slobodno vrijeme, u novom Centru za zdravo starenje održavaju se časovi preventivno-korektivne gimnastike, kursevi engleskog i njemačkog jezika, horsko pjevanje, planinarska sekcija, likovna sekcija, rad na aluminijskoj foliji, ljekobilje i filcanje vune. Redovno se u Centru održavaju edukativna predavanja iz oblasti zdravstvene njege i zaštite osoba treće životne dobi, zatim hortikulture i zaštite okoliša, te drugih aktuelnih tema, organiziraju zajednički izleti...

Osim toga, naši stariji sugrađani u ovom centru, zahvaljujući volonterima sa Konfučijevog instituta u Sarajevu, imaju priliku vježbati Tai Chi, drevnu kinesku vještinu specifičnih pokreta koja dovodi do ravnoteže uma i tijela.

Novi Centar za zdravo starenje ostvaruje stalnu saradnju sa Centrom za zdravo starenje koji već drugu godinu uspješno djeluje u prostorijama u Titovoj ulici 12, kao i sa drugim takvim sarajevskim centrima.

S obzirom na nadolazeće praznike, u oba centra već uveliko teku pripreme za njihovo obilježavanje. Već tradicionalno, članovi centara za zdravo starenje uz raznovrsne programe i ugodno druženje zajedno obilježavaju sve praznike, navodi se u saopćenju Općine Centar.