open-navfaktor-logo
search
Pred lockdownom
Čerkez: Situacija je dramatična, vakcine ćemo nabavljati s nivoa FBiH; Kacila: Bolesnici leže po hodnicima
Formiranje ad-hoc tijela na nivou Federacije BiH preko kojeg bi se išlo sa nabavkama vakcina protiv koronavirusa s nivoa Federacije, jer je zakazala država, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.
05.03.2021. u 11:55
get url
text

Učesnici su rekli da je epidemiološka situacija alarmantna i da se Federacija nalazi pred lokcdownom i da se pravi priliv pacijenata očekuje za dvije sedmice te da sve više obolijevaju mlađe osobe.

Zakazali su organi vlasti Bosne i Hercegovine 

- Današnji sastanak sličan je onom od 16. marta 2020. godine. Iz toga se može prosuditi da opet imamo vanrednu situaciju, jako raste broj zaraženih, događa se novi val. Raspravljali smo danas o dva segmenta, epidemiološkim mjerama i vakcinama - rekao je na današnjoj press konferenciji premijer FBiH Fadil Novalić.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Kriznog štaba FBiH, dodao je da je situacija dramatična te da je zaključeno da se u nabavku vakcina ide sa nivoa FBiH.

- Ovakva stuacija nas vodi u u scenarije Italije, Španije, s početka pandemije. Žao mi je što smo došli u situaciju da o tome govorimo. BiH je u drugom valu, kod vakcina zakazali su organi vlasti BiH. Na pragu smo lockdowna. Današnji zaključak je formiranje ad-hoc tijela koje će biti pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH, a koje će sadržavati i instutucije i ministarstva finasija, zavoda za javno zdravstvo, predstavnike parlamenata i tri kantona, te Transparency internationala i pokušati pokrenuti sve da se vakcine nabave kroz mehanizam Federacije BiH. Ne oklijevati niti jednog trenutka, jer nećemo moći uvesti ljude u bolnice. Tek za dvije sedmice očekujemo pravi priliv pacijenata, sve više mladi obolijevaju. Kantoni nemaju kapacitet za nabavku vakcina - rekao je Čerkez.

Ljekar Mirsad Kacila, član Odbora za zdravstvo u Federalnom parlamentu, je kazao da je stanje alarmantno u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, da imaju vapaje iz Opće bolnice "Prim dr. Abdulah Nakaš" i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zbog priliva velikog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa, jer su njihovi kapaciteti puni.

Hamas i Afganistan su nabavili vakcine a mi nismo 

- Pacijenti leže po hodnicima, a broj zaraženih raste. Puno kolega je zaraženo i smatram da mora postojati adekvatnija reakcija svih nivoa vlasti. Svaki dan nas bombarduju s novim sojevima koji su opasniji. Mjere bi trebale biti drastičnije. Odlučili smo da pomognemo u ovoj konfuziji nabavke vakcine, jer mi evo pet-šest mjeseci nemamo vakcina, to je realnost. Država nije uradila posao. Hamas i Afganistan su nabavili vakcine a mi nismo. Ne treba da čekamo ko ne može, neće, ili je nesposoban. Formirati tijelo da reagira odmah, krenuti sa nabavkom vakcina. Koju ćete vakcinu primiti nebitno je, primite onu do koje najprije dođete - poručio je Kacila.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.