CIK: Izbori u Stocu danas neće biti poništeni

Objavljeno: 25.10.16 u 12:43

Izbori u Stocu ni danas nisu poništeni.

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH većinom glasova odbacili su prijedlog Suada Arnautovića da se na dnevni red sjednice uvrsti ta tačka, tako da nije poznato kada će izbori biti poništeni i kada će se održati novi.

S druge strane, uvršten je prijedlog zaključka Vlade Rogića o pokretanju utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja glavnih vinovnika događaja 2. oktobra, kada su prekinuti izbori u toj općini. Rekao je da bi ovom odlukom trebali biti obuhvaćeni Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović i svi ostali koji se spominju u dokumentaciji o dešavanjima u Stocu, ali u zaključku koji je usvojen nisu navedena imena nego je stručoj službi naloženo da utvrdi ko je odgovoran. Također, usvojen je i zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti izborne administracije.

VEZANI TEKST Sarajevo: CIK na hitnoj sjednici raspravlja o izborima u Stocu

Arnautović je naveo da su ispunjeni svi formalno-pravni uvjeti za poništavanje izbora i raspisivanje novih, naglasivši da nema potrebe odugovlačiti jer se ovaj proces može voditi uporedo sa utvrđivanjem odgovornosti za prekid izbornog procesa i sankcionisanjem.

Međutim, podržali su ga samo Irena Hadžiabdić i predsjednik Ahmed Šantić, a kolege Hrvati i Srbi bili su protiv.

Sa dnevnog reda, a na Rogićev prijedlog, skinuta je tačka dnevnog reda u okviru koje je trebalo donijeti odluke i zaključke po zahtjevima četiri osobe, a među kojima je predsjednik Općinske izborne komisije (OIK) Ivan Perić. Oni su ukazali na navodno korištenje „jezika mržnje“, ali u prijedlozima odluka je navedeno da nema elemenata za takve ocjene.

 

(S.K./Faktor.ba, Foto: K. Softić, Arhiv)