VEZANI TEKST - Mehmedović: Schmidt ucjenjuje samo bosansku stranu, ako ne pristanu na Čovićeve uvjete nametnut će ono što on želi

Čović je medijima pojasnio kako je u Vitezu usvojena i strategija koja je upotpunila vizije HDZ-a do 2030. godine. U Vitezu je održan dvodnevni skup HDZ-a na kojem su se okupili zvaničnicu sa svih nivoa izvršne i zakonodavne vlasti, kao i kandidate ove stranke na predstojećim izborima za sve nivoe vlasti. Definisan je i aktualni program koji će javnosti biti prezentovan od drugog septembra, kada zvanično započinje predizborna kampanja.

Zajednički nastup HNS-a ima brojne prednosti, naveo je Čović, no ima i nedostatke, s obzirom da je, kako je dodao Čović, sužen pluralizam.

Definisane su, pojasnio je, različite koalicije kojima nisu davali nazive, nego je, kako je saopćeno na konferenciji, definisan redoslijed stranaka koji prate pojedine dijelove.

Kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH Borjanu Krišto su podržale sve stranke HNS-a.

- Formalno, imamo jednog kandidata u ime hrvatskog naroda - izjavio je.

Skup u Vitezu je, pojasnio je dodatno, poslužio na neki način da se uredi i borba protiv govora mržnje u kampanji, za koju planiraju da bude potpuno afirmativna.

- Vjerujem da je politika koju predlažemo vrh evropske politike u smislu izričaja, i ona će do kraja biti pozitivna. Naše ponašanje će biti prepoznatljivo u obraćanju javnosti - najavio je lider HDZ-a.

Rekao je i da su 2018. godinu proglasili povijesnom sa aspekta broja glasova koje su dobili, a u ovom izbornom ciklusu cilj je da se te brojke prevaziđu. Stoga se, dodao je, paralelno odvijaju lagane pripreme za razgovore za uspostavu vlasti sa partnerima koji mogu zajednički promišljati budućnost Bosne i Hercegovine.

Ranije, kaže, nije bio pobornik toga da OHR nameće bilo kakva rješenja.

- BiH sama treba donositi odluke u svojim institucijama. Međutim, ako je visoki predstavnik u posljednje vrijeme već dva puta intervenirao u Izborni zakon BiH, onda očekujemo da taj proces završi na takav način i tu se ne želimo uplitati - naveo je Čović.

Podsjetio je i na proteste koji su se zbog Schmidtovih najava nekoliko dana održavali ispred OHR-a u Sarajevu.

- Razočarani što smo gledali slike ispred OHR-a, mislim da su nezapamćeni takvi protesti u posljednjih dvadesetak godina u BiH. Rekli smo da nas neće uvesti u to blato, ne želimo se valjati s njima u tom dijelu - naveo je.

VEZANI TEKST - Schmidt vrištao: Sit sam ove situacije u BiH, dovde mi je došlo

Upitan je i o tome šta se može očekivati ukoliko do izmjena Izbornog zakona ne dođe, a, podsjetimo, Schmidt je u jednom od posljednjih medijskih istupa to dao naslutiti.

- Ako ne bude rješenja što se tiče osiguranja ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, HNS će na to odgovoriti jasno. Napomenuli smo ranije kako ćemo predložiti drugačije rješenje ustroj sistema, pa i teritorijalne organizacije BiH. To znači da ćemo dati racionalna rješenja. Onako kako neki predlažu da ovo bude građanska država oslobođena entiteta, onda je legitimno i sa naše strane predložiti promjene Ustava BiH koje će osigurati takvo nešto - odgovorio je.

Time će se, naveo je Čović, HNS baviti čim završi izborni proces. Izmijenjen izborni zakon će, tvrdi on, biti podloga za kandidatski status BiH.

Još jednom je ponovio da stranke okupljene oko HNS-a aktuelni saziv Centralne izborne komisije BiH smatraju nelegalnim i nelegitimnim.

- Nema nikakvo povjerenje HNS-a. Prihvatamo sve njene odluke, ali nismo se s tim pomirili i nećemo šutiti. Ne očekujem da oni išta urade i ne dao im Bog da išta urade. Svjesni smo da i zadnje izmjene Izbornog zakona BiH koje je uveo visoki predstavnik daje ogromne ovlasti tim ljudima - izjavio je Čović, dodajući da će odmah nakon što se obznane izborni rezultati posvetiti svim ranije navedenim pitanjima.