Između ostalog, kazao je kako je vrijeme za razgovor o izmjeni Izbornog zakona isteklo.

- Ostalo je još nešto vremena da pokušamo izaći iz okvira blokada u pregovorima. Cilj hrvatskom narodu, ali i da profunkcionira BiH, je da provedemo sporazum iz Mostara koji smo, HDZ i SDA, potpisali u junu 2020. koji se tiču izbora u Mostaru, ali i izbornog zakona, s predstavnicima međunarodne zajednice. Nužno je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u domovima naroda i Predsjedništvu, jer time bi se stvorili drugačiji politički uvjeti - rekao je za HRT.

Siguran je da će se morati napraviti izmjene izbornog zakona, jer u protivnom se boji da će biti problema s provođenjem i mogućnosti provođenja izbora 2022.

- Mora se naći rješenje u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice i bošnjačkog naroda - kazao je.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da "džamija određuje predstavnika Hrvata", rekao je da je "činjenica da islamska zajednica već dugo vremena ima posebno mjesto u politici BiH i da se to ne skriva".

- To se moglo vidjeti i na lokalnim izborima. Ali isto tako kad su se na proteklim općim izborima birali članovi Predsjedništva, siguran sam da se s islamskom zajednicom i politikom bošnjaka napravio jasan plan, strategija i logistika da se izaberu dva bošnjačka člana predsjedništva, to se i dogodilo. U taj su proces do kraja involvirani predstavnici islamske zajednice, to je sasvim izvjesno - ustvrdio je Čović.

Komentirajući izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je kazao da od svih važnih pozicija Hrvati imaju 46 pozicija više nego što bi trebali imati, Čović kaže da je "Izetbegović sklon takvim izjavama, no da ga je lako demantirati".

- To nije istina, on doživljava BiH kao jedan pašaluk u kojem ima svoje posebno mjesto - kad se ujutro probudi, pomoli i popije kafu, očekuje da ga sljedbenici prate. Ne može još uvijek razumjeti da BiH može funkcionirati samo kao zajednica tri ustavno jednakopravna konstitutivna naroda. Što prije to razumije, bit će nam svima lakše. Uvjeren sam da politika koju oni zagovaraju, kroz dva bošnjačka člana predsjedništva, kroz ministricu vanjskih poslova, na najbolji način govori kako odudaraju od osnovnih ustavnih načela funkcioniranja BiH, jasne podjele nadležnosti u BiH - kazao je.

Na pitanje voditelja "šta je opasnije - bošnjački unitarizam ili srpski separatizam", rekao je da "unitarizam hrani separatizam, to su tkiva koja snažno razaraju BiH".

- Bojim se, način na koji je krenuo bošnjački narod, ide se krivim putem i zato mislim da je na najbrojnijem narodu najveća odgovornost. Moramo sjesti za sto, razgovarati o tome kako unaprijediti odnose u BiH, a to je primarni zadatak najbrojnijeg naroda koji često za sebe kaže da vodi probosansku, patriotsku politiku. Ona se mora vezati za ustavno domoljublje, moramo poštivati ustav i zajednički raditi kroz institucije BiH. Tada ćemo odagnati separatizam i unitarizam - kaže Čović.