navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kuhamo sa Marthom Stewart

Damask torta sa musom od limuna

Martha Stewart dobitnica je nagrade Emmy, TV voditeljica, spisateljica i osnivačica kompanije "Martha Stewart Living Omnimedia".

Objavljeno: 12.08.2018. u 13:59
get url
text

Sa gledateljima dijeli svoje najbolje savjete i tehnike, ulivajući im samopouzdanje da pripremaju najfinije deserte i izvrsna pečena jela u sopstvenim kuhinjama. 

Ovo je jedan od njenih omilčjenih recepata: 

Potrebni sastojci: 1,25 kašičice želatina bez ukusa, 2 kašike hladne vode, 0,25 šolje svježe cijeđenog limunovog soka, 0,5 šolje šećera u granuloma, 4 bjelanca, 0,5 šolje punomasne slatke pavlake, 0,5  limuna - nairendana kora.

Ušećerena kora: 1 limun, 0,5 šolje vode, 1 šolja šećera u granuloma.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 190 stepeni.

Na radnoj površini posutoj sa malo brašna, razvijte tijesto na debljinu od 3 mm. Utisnite tijesto u kalup za tart sa žljebovima, pustite da prirodno pada preko ivica i paziti da se ne razvuče.

Prstima ili oklagijom skinite višak tijesta tako da bude u ravni sa gornjom ivicom kalupa za tart. Probosite tijesto vrhom viljuške po cijeloj površini. Stavite da se hladi dok ne postane čvrsto, najmanje 45 minuta.

Obložite tijesto papirom za pečenje i napunite suhim grahom ili lećom. Staviti u rernu i pecite dok tijesto ne promijeni boju, otprilike 20 minuta.

Pažljivo uklonite suhi grah i papir za pečenje, vratite u rernu i pecite dok kora za tart ne poprimi tamnozlatnu boju, otprilike još 15-20 minuta.

Stavite na žičano postolje da se potpuno ohladi.

U maloj šerpi omekšajte želatin u vodi. Dodajte sok od limuna i miješajte iznad blage vatre dok se želatin potpuno ne rastvori.

Sklonite s ringle i stavite iznad posude sa ledenom vodom da se potpuno ohladi. Ova smjesa mora da bude potpuno hladna prije nego što ga ubacite u bjelance.

U posudi srednje veličine mutite pavlaku dok se ne oforme čvrsti vrhovi. Ostavite sa strane.

U posudi za električni mikser umjerenom brzinom mutite bjelanca dok se ne oforme mehki vrhovi.

Povećajte brzinu na srednje jaku i polako dodajite smjesu sa želatinom. Skinite posudu sa postolja za mikser i pažljivo umiješajte umućenu pavlaku i rendanu koru, pazite da smjesa ne splasne.

Sipajte mus u pečenu koru za tart i hladite najmanje četiri sata. Garnirajte ušećerenom limunovom korom i servirajte.

Ušećerena limunova kora za garniranje:

Ljuštilicom za povrće ili oštrim nožićem uklonite trećinu limunove kore, izbjegavajte gorki bijeli sloj. Isijecite na tanke trake.

Blanširajte trake u kipućoj vodi i protresite ih u ledenoj vodi. Dva puta ponovite postupak. Ocijedite trake limuna i sačuvajte ih.

U maloj šerpi pomiješajte vodu i šolju šećera. Pustite da polako prokuha, smanjite temperaturu, dodajte trake limuna i kuhajte otprilike 40 minuta dok limunova kora ne postane poluprovidna.

Izvadite koru iz sirupa i stavite na žičanu rešetku da se ohladi. Ostavite da odstoji dok se ne stvrdne, otprilike 30 minuta.