Dan D za Agrokor: Šta će reći Sberbank?

Objavljeno: 20.03.17 u 09:30

Budućnost Agrokora, od vlasničke strukture do načina kako će se rješavati njegovi nagomilani dugovi, dogovarat će se tokom današnjeg dana.

Ivica Todorić
Ivica Todorić

Riječ je o blizu 12 milijardi maraka dugova od kojih većina dospijeva na naplatu do februara 2020.

U manje od tri godine Ivica Todorić mora vratiti 1,5 milijardu eura, a kako koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata povjeriocima jasno je da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine. Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom najveće hrvatske firme, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebao bi biti objavljen u utorak. Todorić će pregovarati s Rusima tokom današnjeg dana, piše Večernji list.

Pozicije Sberbanka su poznate: žele svoje ljude u upravi firme, preuzeti kontrolu nad finansijskim restrukturiranjem, spremni su uložiti još novca kroz sindicirani kredit zajedno s velikim domaćim bankama, ali samo ako im Todorić prepusti upravljanje procesima u firmi. S druge strane grada, u tvornici Kraš, dobavljači će dogovarati svoju strategiju jer bi zahtjevi Rusa o značajnim otpisima dugova prema Agrokoru mogli poprilično uzdrmati njihovo poslovanje. Važno im je i da budu uključeni u proces restrukturiranja. Zato su i dogovorili zajednički nastup jer je ipak riječ o više od četiri milijarde maraka potraživanja.

Za pomoć su se obratili i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću kojem su pisali u petak, a kako doznaje Večernji list iz Banskih dvora, pojedini čelnici najvećih firmi u Hrvatskoj svakodnevno nazivaju ministre i mole ih za pomoć te lobiraju da se posluša njihov plan.

U Krašu se sastaju predstavnici Francka, Podravke, Kraša, Vindije, Dukata i Atlantic grupe koji su među najvećim dobavljačima Konzumovih dućana. Ne traže samo kratkoročno rješenje plaćanja dugova, nego i žele znati šta će biti u budućnosti s obzirom na to da velik dio njih čak trećinu svojih proizvoda plasira u Konzumove dućane. Velik dio dobavljača žali se da ni nakon novih kredita Sberbanka Agrokor nije platio isporučenu robu. Bez obzira na to, roba se, iako u manjim količinama, i dalje plasira prema Konzumu.

Vlada se od početka marta aktivno uključila u rješavanje problema u Agrokoru koji čini 15 posto hrvatskog BDP-a i kao takav predstavlja strateški interes.