Dedić: Imamo najviše pitke vode u regiji i najkvalitetniju, a uvozimo je od susjeda

Objavljeno: 14.09.17 u 13:43

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić otvorio je danas u Bihaću 15. međunarodni sajam ekologije - EKOBIS 2017, čija je centralna tema voda.

Uvozimo osam puta više vode nego što izvozimo
Uvozimo osam puta više vode nego što izvozimo

Naglašeno je da Bosna i Hercegovina ima naviše pitke vode u regiji, ali da ovaj resurs ostaje uglavnom neiskorišten.

- Porazan je podatak da koristimo samo nešto više od jedan posto naših izvorišta. Uvozimo skoro osam puta više vode nego što je izvozimo. Paradoksalno, vodu uvozimo prvenstveno iz susjednih zemalja kao što su Srbija i Hrvatska, koje je imaju puno manje od nas. Također, stručnjaci često navode da je kvalitet vode u BiH daleko ispred one uvozne. Uvozimo, dakle, i pijemo vodu puno nižeg kvaliteta od one koja je svima nama nadohvat ruke - kazao je ministar Dedić.

Stoga, posebno mjesto u programu sajma dobili su proizvođači vode okupljeni na štandu ''Vode BH''.

- Prvi put proizvođači flaširane vode u BiH, i to ne samo u Federaciji, jer imamo i proizvođača iz Republike Srpske, predstavljaju svoje proizvode zajedno. Ovaj štand je dokaz da imamo veliki potencijal kada je u pitanju flaširanje i izvoz vode. Naš cilj je da omogućimo domaćim proizvođačima da predstave svoje brendove i pronađu potencijalne partnere za plasman i izvoz vode. Jako je bitno da kroz ovu i slične manifestacije na viši nivo podignemo svijest javnosti o prirodnim bogatstvima koja imamo na raspolaganju - rekao je Dedić.

Ministar Dedić naglasio je i ulogu Federalnog ministarstva, koje vodama dugo nije posvećivalo dovoljno pažnje.

- U ovom mandatu uradili smo ipak puno toga da našim proizvođačima pružimo što veću podršku. Upravo danas Vlada Federacije BiH razmatra izmjene i dopune Zakona o vodama, koji će omogućiti bolje raspolaganje ovim resursom. U proceduri se nalazi i Zakon o koncesijama, kojim bi izdavanje koncesija za flaširanje pitkih i mineralnih voda trebalo da bude uređeno na najbolji mogući način. Radimo i na usklađivanju naših propisa o upravljanju i zaštiti voda sa zakonodavstvom Evropske unije - poručio je Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.