navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Važan mineral

Deset uzroka manjka magnezija u tijelu i deset znakova da i vama nedostaje

Magnezij je odgovoran za čak 300 biohemijskih reakcija u tijelu, a utječe na krvni pritisak, metabolizam, imunitet i mnoge druge važne tjelesne funkcije.

Objavljeno: 03.02.2020. u 08:25
get url
text

Nedostatak ovog minerala vrlo je raširen problem posljednjih godina, a neki od glavnih uzroka su što ga je, zbog zagađenja, manje u tlu i hrani koju jedemo.

Također, i neke svakodnevne navike, poput uživanja u kofeinu i šećeru, utječu na manjak kalcija.

Manjak magnezija u organizmu može nastati zbog brojnih razloga, a ovo su samo neki od njih:

- ovisnici ste o šećeru
- uzimate kalcij putem dodataka prehrani
- pijete gazirana pića
- sumnjate ili vam je dijagnosticirana celijakija te Kronova boles
- konzumirate puno rafiniranih namirnica i mliječnih proizvoda
- koristite filtere za vodu ili pijete vodu iz gradskog vodovoda
- imate dijabetes tipa 2
- izbjegavate zeleno povrće, pogotovo lisnato i drugu hranu bogatu magnezijem
- stariji ste i redovno koristite lijekove
- jedete hranu uzgojenu na već iscrpljenom tlu

Simptomi nedostatka magnezija:

Kalcifikcija krvnih žila - iako ovo sigurno nije jedan od prvih simptoma manjka magnezija u organizmu, jedan je od najopasnijih. Kalcifikacija je proces ulaganja kalcija u krvnu žilu, što zid krvne žile čini krućom i smanjuje joj elastičnost, a to može dovesti do koronarnih problema poput srčanog udara, zatajenja i bolesti srca. Prema istraživanjima "Framingham Health Study", utvrđeno je da konzumiranje dovoljne količine magnezija korelira s nižim rizikom od bolesti srca.

Grčenje mišića - postoje dokazi da neravnoteža kalcija, magnezija i kalija ima važnu ulogu u grčenju mišića. Svaki od tih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tekućine u krvi i mišićima, a usljed nedostatka jednog od njih, mogu nastupiti grčevi.

Anksioznost i depresija - brojna istraživanja pokazala su da nedostatak magnezija može imati značajan utjecaj na mentalno zdravlje. Magnezij učestvuje u reguliranju rada mozga, a njegov manjak često može uzrokovati depresiju, anksioznost i pad kognitivnih sposobnosti.

Visok krvni pritisak - ovo je jedna od najutvrđenijih činjenica. Naime, studija rađena na Harvardu na uzorku od 70.000 osoba pokazala je da osobe koje uzimaju najviše magnezija imaju optimalan krvni pritisak. Studija rađena na Univerzitetu u Minnesoti pokazala je da žene s adekvatnim unosom magnezija imaju 70 posto manji rizik od hipertenzije.

Problemi s hormonima - grčevi mišića tokom menstrualnog ciklusa također se mogu povezati sa nivoima magnezija. Dr. Carolyn Dean, autorica knjige "The Magnesium Miracle", često preporučuje ženama s tegobnim PMS-om i grčevima da uzimaju magnezij u ranijoj fazi ciklusa prije početka simptoma.

Trudnoća - magnezij se također često koristi za pomoć kod hipertenzije i grčeva mišića povezanih s trudnoćom, utječe na smanjenje rizika od prijevremenog poroda, a ublažava i glavobolje.

Problemi sa spavanjem - dr. Mark Hyman magnezij naziva ultimativnim mineralom za opuštanje. Magnezij pomaže u opuštanju tijela i uma, što doprinosi mirnijem snu.

Manjak energije - bez magnezija, čovjek nema dovoljno snage na ćelijskom nivou, a to se očituje kao umor, nedostatak energije i drugi problemi.

Čvrstoća i zdravlje kostiju - kalcij se smatra najbitnijim mineralom za zdravlje kostiju, ali pokazalo se da je magnezij jednako bitan. U slučaju manjka magnezija, kosti stradaju na više načina. Primjera radi, magnezij je potreban kako bi vitamin D mogao apsorbirati kalcij, zato je vrlo bitno uzimati magnezij kada se koristi vitamin D kao dodatak prehrani. Osim toga, prevenira kalcifikaciju zglobova.

Šta možete poduzeti

Novija istraživanja pokazala su da, ako se radi o niskom nivou magnezija, najbolje ga je nadoknaditi kroz oralne dodatke prehrani i topički, odnosno upotrebom magnezija u obliku spreja koji se nanosi na kožu ili putem kupki. Otopina magnezija može se prskati na kožu, a tijelo ga može brže apsorbirati jer ulazi direktno u krvotok i tkiva, a pri tom ne ulazi u bubrege kao što je to slučaj kod oralne konzumacije magnezija. Prednost je i što tako tijelo uzme magnezija koliko treba, a ostatak ne apsorbira.

Dodatke magnezija treba uzimati oprezno i tek nakon što se dobro informirate jer previsoke doze mogu uzrokovati nuspojave poput: proljeva, umora, slabosti mišića, smanjenih otkucaja srca i krvnog pritiska, plitkog disanja, gubitka refleksa.