open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Dević: Klub SDA neće podržati Marjanovićev prijedlog jer nije usklađen sa krivičnim zakonima BiH i FBiH
Mahir Dević, šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo, smatra da je neophodno donijeti adekvatnu zakonsku regulativu koja bi tretirala govor mržnje u javnom prostoru, ali poštujući ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. 
03.09.2021. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Marjanović: Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje 7. septembra u Skupštini KS

U skladu s tim, Dević je izjavio za Faktor da Klub SDA u utorak, 7. septembra, na sjednici Skupštine KS neće podržati Prijedlog zakona o zabrani govora mržnje čiji je podnosilac samostalni zastupnik Damir Marjanović. 

- Nećemo podržati zakon iz principijelnih razloga. Naravno, potrebno je da se donese jedan takav zakon koji bi regulisao upotrebu javne riječi u javnom prostoru, prije svega društvenim mrežema, ali njegovo donošenje na kantonalnom nivou značilo bi novo urušavanje ustavnopravnog poretka BiH.

Zašto? Ovaj prijedlog zakona nije usklađen sa krivičnim zakonima FBiH i BiH, a morao bi biti. Dalje, ne možemo uvoditi praksu da tretiranje nekog krivičnog djela propisujemo kantonalnim zakonom - kaže Dević. 

On smatra da bi posljedice mogle biti pogubne.

- Dodatna pravna fragmentacija odvest će nas u novi haos. Kao da nije dovoljno već ovakvo ustrojstvo BiH i FBiH. U tom slučaju bi svaki kanton donosio zakone kako mu se prohtije, a to ne vodi ničemu - kategoričan je Dević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.