open-navfaktor-logo
search
Borba za kadar
Direktor DZ Bihać: Mladi doktor iz Sarajeva sa prosjekom 10 zaposlio se kod nas, da se hoće ovdje oženiti da ostane
Veliki broj zdravstvenih ustanova u Federaciji ima problem sa nedostatkom ljekara opće prakse, specijalista, laboranata, a među njima je i Dom zdravlja Bihać.
09.05.2023. u 22:27
get url
text
Ljekar, ilustracija

Ademir Jusufagić, vršilac dužnosti direktora DZ Bihać, kaže kako im je teško naći doktora, a specijalistu još teže.

Imate 113 ljekara na 100.000 stanovnika 

- Pa znate i sami šta je sa medicinskim kadrom. Ne može se to više ni pratiti. Ne možete raspisati javnih poziva, koliko vam ljudi ode. Najgore je što odlaze ljekari. Nemamo na kantonu interniste. Neće niko da dođe makar da radi jedan dan u sedmici. Nema specijalista. Negdje sam pročitao kako je 113 ljekara na 100.000 stanovnika u Unsko-sanskom kantonu, a u Sarajevskom je 300 ili 400. I stvarno je mali broj ljekara - govori nam Jusufagić.

Osvrnuo se i na medicinske tehničare.

Ademir Jusufagić

- A što se tiče medicinskih tehničara, laboranata, nema šanse da ih nađete. Nema ih na zavodu za zapošljavanje. Idu mi sada neki u penziju, neka mi je dragi Bog na pomoći kako ću naći laborante. To je kod nas veliki problem a vjerujem i po svim manjim kantonima - priča Jusufagić.

Dodaje kako je bolja situacija u Tuzlanskom i Sarajevskom.

Mladić je završio Medicinski fakultet sa desetkom 

- Ipak su to veliki kantoni, imaju fakultete, jake srednje škole. Meni je zadnji doktor došao iz Sarajevskog kantona. Dijete je imalo prosjek 10! Nismo imali doktora, njegov kolega koji je tamo sa njim bio na fakultetu, kaže: "Tamo ima jedan, on bi ti želio doći". Ja sam rekao: "Ma šalji ga odmah" Otišla četiri ljekara, a mi našli dva ili tri - ispričao nam je.

Upitali smo gdje su otišla ta četiri ljekara.

- Jedan je otišao u Sarajevo, dva vani u Njemačku, a jedan u bolnicu da radi. Ovaj iz Sarajeva što je došao se zadržao, zadovoljan je, manja sredina, ovdje je puno lakše se izboriti za specijalizaciju i sada ne bi li se oženio ovdje i ostao. Sada nam je to briga - priča šaljivim tonom Jusufagić dodavši kako je sada "bukvalno borba za kadar".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.